Novosti

18/01/2022

Online susret gradonačelnika i predsjednice Gradskog vijeća s dobitnicima studentskih stipendija

Studentima koji su ove godine dobili gradske stipendije prigodno su se, putem videopoziva, obratili gradonačelnik Pule Filip Zoričić i predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić.

“Javljam vam se na ovaj neobičan, ali veseo trenutak da Vam čestitam na dobivenoj stipendiji. Budite uporni, dobri i vrijedni ljudi te da nam se vratite, gdje god da idete studirati. Želim vam puno rada i posla, kao što i sami znate rad se isplati, a mi ćemo se potruditi da stipendija bude svake godine više i u većem iznosu i da imate motiva vratiti se. Svima još jednom čestitam i želim  puno uspjeha”, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Dušica Radojčić, izrazila je zadovoljstvo  i iskoristila priliku da čestita studentima u ime Gradskog vijeća, poželjela im uspjeh te rekla kako studenti imaju zadatak završiti studij, a na  Gradu je da stvori preduvjete da se vrate u Pulu te stečeno znanje ugrade u razvoj i budućnost Grada.

„Stipendija neka vam bude mali doprinos  i poticaj u tom smjeru“, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić.

U proračunu za 2022. godinu Grad Pula osigurao je 1,2 milijuna kuna za stipendije u akademskoj 2021./2022. godini što je 200 tisuća kuna više nego proteklih godina Ove  godine stipendije su dodijeljene svim studentima koji su zadovoljili uvjete.

Odluka o dodjeli stipendija u akademskoj 2021./2022. godini da se stipendiraju svi koji zadovolje uvjete ujedno je rezultat prijedloga roditelja i samih studenata, koji su ranijih godina zadovoljili uvjete, a u konačnici nisu ostvarili pravo na stipendiju.

Ove godine stipendije će dobiti 73 studenta više nego u akademskoj 2020./2021. godini te čak 119 studenata više nego godinu ranije, a tada je na raspolaganju bilo milijun kuna.

Sustav stipendiranja studenata grada Pule uređen je Pravilnikom za dodjelu stipendija Grada Pule. Sastavni dio Pravilnika su Kriteriji za dodjelu stipendija Grada Pule temeljem kojeg se boduju studenti. Na natječaj za akademsku godinu 2021./2022. prijavilo se 278 studenata od kojih 241 studenata ispunjava uvjete te je Odlukom o dodjeli stipendija Grada Pule tim studentima dodijeljena stipendija u mjesečnom iznosu od 600 kuna.

Podsjetimo, u akademskoj godini 2020./2021. dodijeljeno je 168 stipendija u iznosu od 800 kuna, dok su u akademskoj 2019./2020. godini dodijeljene 122 stipendije u iznosu od tisuću kuna studentima koji su zadovoljili uvjete. Obje godine u proračunu je bilo osigurano po milijun kuna, dakle po 200 tisuća kuna manje nego u akademskoj 2021./2022. godini.

Od iduće godine u planu je i uvođenje e-prijava na Natječaj za dodjelu stipendija Grada Pule.

Svečano potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija, zbog epidemioloških mjera, ni ove godine nije bilo mogućnosti održati u Komunalnoj palači. Studentima je na e-mail adresu dostavljen ugovor kojeg, nakon što ga potpišu, također vraćaju e-mailom.