Održana konferencija o budućnosti Europe na Sveučilištu Jurja Dobrile

PODIJELI
21 / 01 / 2022

Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europske unije – aspekti sigurnosti i obrane

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Pule i pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile danas s početkom u 11 sati na Sveučilištu Jurja Dobrile održana je konferencija o budućnosti Europe - Globalna i regionalna uloga Europske unije – aspekti sigurnosti i obrane.

„EU u svijetu“ jedna je od devet širokih tema o kojima se raspravljalo u sklopu Konferencije, s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog lidera. Poseban fokus nosile su dvije teme: Važnost jačanja europskog sigurnosnog i obrambenog okvira za geopolitički snažniju Europu, te Kako sigurnosni izazovi u našem neposrednom susjedstvu utječu na budućnost Unije.

Događaju su domaćini bili ministri vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Grčke, Sveučilište Jurja Dobrile, Grad Pula, uz video-poruku potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju, gđe Dubravke Šuice.

Uz ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Gordana Grlić Radmana na panel raspravi sudjelovao je Nj.E. Nikos Dendias, ministar vanjskih poslova Helenske Republike i dr.sc. Ivona Peternel, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju.

“SAD je sve više zaokupljen sigurnosnom situacijom u Indopacifiku i odnosima s Kinom, što znači da europske zemlje, bilo kroz NATO bilo kroz Europsku uniju, trebaju preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost”, istaknuo je Grlić Radman.

“Zbog svega toga, ali i zbog činjenice da više ne živimo u stabilnim posthladnoratovskim vremenima, EU se više ne može osloniti samo na instrumente meke, ‘soft’ sigurnosti, već mora razvijati sposobnosti za samostalno krizno upravljanje, uključujući one vojne”, dodao je.

Ipak, hrvatski ministar vanjskih poslova naglasio je da Hrvatska jasno vidi NATO kao glavnog jamca euroatlantske sigurnosti i svoje članstvo u NATO-u kao glavnu zaštitu od moguće vanjske agresije.

“Zagovaramo daljnje produbljenje partnerstva s NATO-om koji ostaje temelj naše kolektivne obrane i jačanje suradnje s najvažnijim partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama u čitavom nizu tema”, kazao je ministar Grlić Radman.

Na konferenciji je, kao što je uvodno navedeno, sudjelovao i grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias koji je također govorio o komplementarnosti jačanja europske obrambene politike s NATO-om.

“Možemo li se osloniti na NATO? Za Grčku, a mi imamo pravi sigurnosni problem, ne postoji dilema. Europska obrambena inicijativa od koristi je za NATO i euroatlantsku suradnju”, kazao je Dendias, istaknuvši da to nisu dvije “antagonistične” koncepcije.

U ime Grada Pule pozdravno se sudionicima obratila zamjenica pulskog gradonačelnika dr.sc. Ivona Močenić, dr.med., a tematski dio konferencije pratili su i predsjednica Gradskog vijeća Dušicu Radojčić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, te gradonačelnikov savjetnik za urbanu sigurnost Kristijan Družeta.

Močenić je izrazila zadovoljstvo što je Pula domaćin konferencije i panel rasprave o budućnosti Europe, prije svega jer je to Europa koju živimo, od koje imamo očekivanja i izazove i koja se promišlja upravo kroz glas građana, naglasila je. Na taj način, između ostalog dodala je, jača se uloga Europske unije kao odgovornog globalnog lidera.

„Ovo je također izvrsna prilika za dodatno informiranje, razmjenu ideja o politikama i aktivnostima Europske unije. Uvelike doprinosi promišljanju o određenim interesnim područjima čime i značajniji angažman u raspravi o globalnoj ulozi Europe.“, kazala je Močenić.

Nakon panel rasprave, uslijedili su razgovor s publikom koja  je sudjelovala i online – studentima, predstavnicima udruga mladih, civilnog društva i ostalih zainteresiranih za ove teme.