Novosti

24/01/2022

Atomci na prijemu kod gradonačelnika Zoričića

Pulska rock grupa osnovana davne 1976. godine, kao što im i sama pjesma govori, i dalje ima dušu koja, bez sumnje, neće izgubiti svoj sjaj. Bezvremenskim hitovima Atomsko sklonište bilježi uspjehe u cijeloj ondašnjoj Jugoslaviji, surađivali su s poznatim svjetskim glazbenicima, snimali i nastupali u inozemstvu, a 1990.-ih osobito u SAD-u gdje je pjesma Chinese Bike dospjela na američku ljestvicu Top 100.

Nadaleko poznati Bruno Langer, Matija Dadić, Saša Dadić i Eduard Kancelar, kao predstavnici benda, danas su porazgovarali s pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem koji im se zahvalio na svemu što su učinili za Pulu i stavili je visoko na ljestvicu grada prepoznatljive vrhunske glazbe.

Tom je prilikom Zoričić pozvao Atomce da svoj repertoar predstave u sklopu Pulskog kulturnog ljeta, manifestacije kojoj je intencija raznovrsnom kulturnom i umjetničkom ponudom obogatiti društveni život građana Pule, ali i svih njezinih gostiju.

Pulsko kulturno ljeto je brend i krovni događaj koji će u razdoblju od Dana Grada u svibnju pa do konca rujna objediniti sve programe, manifestacije, festivale i aktivnosti koji se sufinanciraju kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Pule, sredstvima Turističke zajednice grada Pule, partnera i sponzora.

Pula, koja ima svoj urbani identitet ponovno će ga oživiti upravo kroz bogat program glazbe, filma i sl.  

Ukoliko članovi Atomskog skloništa budu u mogućnosti sudjelovati bit će to, nesumnjivo, pravi poklon građanima Pule.

Cijeli program i sudionike prezentirat će se javnosti u travnju.

U kratkim crtama, u nastavku teksta, podsjetit ćemo na početke Atomske skloništa kojega je idejni vođa i tekstopisac bio Boško Obradović, a od 1981. vodstvo te pisanje stihova i glazbe preuzima Bruno Langer.  Time započinje drugo razdoblje u povijesti skupine, koje traje do smrti Sergija Blažića Đosera 1987. godine. Zbog Blažićeve smrti Atomsko sklonište započelo je suradnju s pulskom Ligom protiv raka te su, u spomen na njegovo glazbeno djelovanje i borbu protiv Hodgkinove bolesti, od 1988. do 2008. godine u Puli organizirali Memorijal Sergio Blažić-Đoser.

18. siječnja obilježeno je 35 godina od njegove prerane smrti. Bio je jedan on najvećih pjevača rock glazbe u bivšoj Jugoslaviji i jedan od „zaštitnih znakova Pule“.