Novosti

25/01/2022

Gradonačelnik Filip Zoričić obišao interaktivnu izložbu Osnovne škole Centar

I ove nastavne godine Osnovna škola Centar nastavila je s projektom Volim povijest, a interaktivnu izložbu kao rezultat dječjeg stvaralaštva u utorak, 25. siječnja 2022. godine obišao je gradonačelnik Filip Zoričić.

„Izložba je prekrasna, a učenici koji predstavljaju našu bogatu povijest na punktovima u centru grada pokazali su zavidno znanje. Djeca kroz ovakve projekte, u kojima povezuju likovnu kulturu, povijest i hrvatski jezik najbolje uče, a prezentacije na javnom mjestu zasigurno jačaju njihovo samopouzdanje“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Radi se o interaktivnoj izložbi pod nazivom Stari grad i tajna paukove mreže. Ovakav naziv je, kažu u školi Centar, odabran zbog “mrežastog” položaja ulica i uspona našega grada, poput paukove mreže.

„Želja nam je oživjeti Stari grad i Ulicu Sergijevaca u zimskom periodu. Uključili smo i vrtiće u ovaj projekt tako da interaktivna izložba donosi i likovne radove mališana iz dječjih vrtića na temu Staroga grada, ulica i uspona, kao i male glumce – naše učenike koji su raspoređeni na 11 punktova na potezu od Slavoluka Sergijevaca, uspona preko Danteovog trga do Foruma“, pojasnila je ravnateljica Osnovne škole Centar Loreta Ribarić.

Osnovna škola Centar uključila je i vrtiće u projekt te su na izložbi predstavljeni i njihovi likovni radovi na temu Staroga grada; ulica i uspona te male glumce – učenike škole koji su raspoređeni na 11 punktova od Slavoluka Sergijevaca, uspona, preko Danteovog trga do Foruma.

Interaktivna izložba može se razgledati od 24. do 28. siječnja 2022. godine od 10,00 do 12,30 sati s početkom na Danteovom trgu 2, ispred Osnovne škole Centar.

U nastavku slijedi hodogram punktova koji se mogu posjetiti, nešto naučiti i zabaviti se.

 

-ESCAPE STREET STARI GRAD I TAJNA PAUKOVE MREŽE

Punktovi na kojima vas čekaju iznenađenja jesu:

  1. DANTEOV TRG

Na trgu vas čekaju Dante, Beatrice, legionar i Pauk koji vas uvode u igru.

  1. MAKSIMIJANOVA ULICA i CRKVA MARIJE FORMOZE

Ovdje će vas dočekati Gostioničar, Močvarko i Žabac. 

Veseli gostioničar će tražiti da pronađete mjesto najstarije (i pazite: urušavajuće!!!) kuće u Puli, a potom će vas Močvarko odvesti do nekadašnje pulske močvare i ispričati svoju priču.

  1. PARK GRADA GRAZA

Ovdje će vas dočekati gospođice Kućice. Čujte njihovu priču i slobodno prošećite parkom. Ako budete pažljivo slušali te odgovorili na pitanje Kućica, dopustit će vam da nastavite dalje, do Foruma gdje vas čekaju Rimljani.

  1. FORUM

Poslušajte priču rimskog cara i rimske carice. Odgovorite li točno na njihovo istraživačko pitanje, zaslužujete pečat! Nakon toga krenite do prvog uspona s lijeve strane.

  1. USPON SVETOG FRANJE ASIŠKOG

Tu će vas dočekati Vuk. No ne bojte se, Vuk je ovdje miroljubiv, a s njim je i Franjo Asiški. Bit će vam dobro društvo.

  1. USPON VINCENTA IZ KASTVA

Sad ste stigli u svijet slikarstva. Pomoćnice Vincenta iz Kastva dozvolit će vam da se i vi okušate u slikanju nakon što doznate što su freske po kojima je zapamćen taj srednjovjekovni slikar!

  1. DE VILLEOV USPON

Upoznajte i poslušajte Antoinea De Villea i Fumiju iz Mutvorana.

       8. GLAVINIĆEV USPON

Pred usponom imate priliku vidjeti nagradu Oscar, kao i upoznati jednu davnu  filmsku zvijezdu.

  1. SLAVOLUK SERGIJEVACA

Dolazite do Slavoluka kojeg se pogrešno naziva Zlatnim vratima. Popričajte s uglednom Rimljankom po imenu Salvia Postuma Sergi te njezinom prijateljicom.

  1. ULICA MARINA DRŽIĆA

Ovdje pronađite Komediju i čarobnjaka koji će vas uvesti u svijet Marina Držića (najpoznatijeg hrvatskog renesansnog komediografa) baš kao što je uveo čitatelje u komediju Dundo Maroje.

  1. ULICA HERMANA DALMATINA

Pronađite Hermana Dalmatina i njegove prijatelje te im pomozite  spojiti most Istoka i Zapada.

Nakon toga, vraćate se na početnu točku, na Danteov trg.