Novosti

28/01/2022

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić na otvorenju nove Medicinske škole u Puli

Nepune dvije godine od polaganja kamena temeljca i početka radova, u Puli je u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i službeno obilježen dovršetak izgradnje i početak nastave u novoj zgradi Medicinske škole, investicije vrijednosti 61,7 milijuna kuna. 

Ustvrdivši kako je sektor zdravstva u strukovnom obrazovanju njegov važan dio i prepoznat je kao sektor koji ima razvojnu perspektivu dok njegov doprinos prelazi okvire obrazovnog sustava, ministar Fuchs je kazao kako razvojni put Medicinske škole u Puli od 1957. godine pokazuje primarnu zadaću a to je obrazovanje učenika za zanimanje medicinska sestra, koja traje i do danas uz proširenje programa obrazovanja na zanimanja fizioterapeutski tehničar i primalja asistentica. 

"Ova je škola od strateškog interesa za grad i županiju, ali i šire, a to pokazuju i kretanja učenika na tržištu rada nakon završetka ove škole, posebno u sustavu pružanja primarne zdravstvene skrbi te zdravstvenog turizma" - istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja podsjetivši kako je izgradnja nove zgrade Medicinske škole u Puli zajednički projekt osnivača škole, odnosno Istarske županije i Grada Pule. Novi suvremeno opremljeni prostori, naveo je on, omogućit će učenicima bolje uvjete odgoja i obrazovanja te višu kvalitetu stjecanja znanja i vještina u zahtjevnim zanimanjima u području zdravstva.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić kazao je kako je danas veliki dan za grad Pulu te kako izgradnja škole nije samo civilizacijsko pitanje koliko je to poruka o važnposti ulaganja u obrazovanje i koliko se to posljedično vraća u društvo. 

"Mi sada krećemo projekte za projekte iz MPO-a za dovršetak dviju osnovnih škola koje su u dvije smjene - Kaštanjer i Šijana, izgradnju jedne nove škole, dogradnju i izgradnju novog vrtića i školskih sportskih dvorana. To je ono što nas čeka, kao grad se na to pripremamo. To je poruka nade da sve što ulažemo u našu djecu, mlade i obrazovanje stostruko se vraća" - naglasio je Zoričić dok je zadovoljstvo otvaranjem ove škole iskazao i ravnatelj Ivan Žagar koji je ustvrdio kako škola u kratkoročnom planu ima ambiciju proširiti školu na nove smjerove poput smjera dentalnih odnosno zubnih tehničara. 

Ustvrdivši kako je izgradnja i opremanje nove škole nesumnjivo najznačajnija investicija na području obrazovanja u Istri, a taj projekt su zajednički i u jednakim omjerima financirale Istarska županija i Grad Pula, istarski župan Boris Miletić je kazao kako je s novom zgradom Medicinske škole Istarska županija nadomak zaokruživanja priče o zdravstvenom sustavu, budući da se u blizini nalazi nova zgrada pulske Opće bolnice, projekt koji je okončan u prosincu prošle godine, a odmah do nje se nalazi i budući hospicij.

"Učenici Medicinske škole u novu su zgradu ušli su prije tri tjedna, kada je započeo novi semestar. Sadašnje i buduće generacije učenika ovom kapitalnom investicijom dobivaju uvjete za rad i učenje kakve imaju najrazvijenije europske zemlje, koje su Istri uvijek bile uzorom" - naglasio je Miletić dodavši kako time Istra pokazuje da je ulaganje u mlade i obrazovanje kao temelj perspektivne sutrašnjice, visoko na listi naših prioriteta.

"Ne kaže se bez razloga da je ulaganje u školstvo i obrazovanje najbolja investicija, a posebice ako se radi o deficitarnom zdravstvenom kadru, gorućem problemu na razini države" - poručio je Miletić. 

Inače, nova školska zgrada ima devet općih učionica, sedam specijaliziranih, tri praktikuma, tri laboratorija, kabinet za nastavnike, bibliotečno-informatički centar, prostor za više namjena, kuhinju i blagovaonicu, učenički klub, prostor za organizaciju i koordinaciju rada, sanitarije za nastavnike i učenike te ostale prateće prostore. Zgrada je koncipirana kao višekatnica s podrumskom etažom, prizemljem i dva kata, čime su stvoreni prostorni uvjeti za školovanje 400 učenika u 13-16 razrednih odjela, u jednoj smjeni.