Novosti

28/01/2022

Raspušta se Povjerenstvo za medije

Grad Pula i Povjerenstvo nisu postigli kompromis oko honorara za rad članova

Nakon što je Grad Pula u ponedjeljak, 24. siječnja članovima Povjerenstva za provođenje javnog natječaja radi dodjele sredstava medijima iznio stav da nismo u mogućnosti isplatiti im honorare u ukupnom iznosu od 35 tisuća kuna netto po osobi, Grad Pula i članovi Povjerenstva u petak 28. siječnja ponovno su održali sastanak kako bi se iznašlo zajedničko rješenje s ciljem nastavka rada Povjerenstva i što skorijeg raspisivanja javnog natječaja.

Današnjem online sastanku sudjelovala je pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi sa suradnicima, članovi Povjerenstva Tijana Vukić, Lela Vujanić i Paulo Gregorović te dvoje predstavnika Radne skupine za odabir članica i članova Povjerenstva Dušica Radojčić i Nebojša Nikolić.  

Pokušali smo iznaći zajedničko rješenje. Žao nam je da se nismo uspjeli dogovoriti. Više puta naglašeno im je da nam nije bila namjera umanjiti njihovu stručnost niti rad.

Na žalost, došlo je do nesporazuma. Grad Pula ne može si priuštiti honorare za svakog člana Povjerenstva u iznosu od 35.000 tisuća kuna netto, jer nisu predviđeni u proračunu i smatramo kako ne bi bilo korektno prema drugim kandidatima koji bi se možda javili na natječaj da su znali kakvi će se iznosi isplatiti.

Znajući da rad Povjerenstva u konačnici ipak treba biti valoriziran, promislilo se o opcijama te im je Grad na sastanku u petak, 28. siječnja ponudio 6.000 kuna bruto po osobi za dosadašnji rad i prava na izrađene dokumente

Povjerenstvo je tražilo 12 tisuća kuna bruto po osobi na što, mi kao Grad, nismo mogli pristati.

Na sastanku je usuglašeno da će se raspustiti Povjerenstvo za provođenje javnog natječaja radi dodjele sredstava medijima te članovima ostaju prava na dokumente koje su dosad izradili.

Grad Pula zatražit će mišljenje Hrvatskog novinarskog društva o mogućim načinima provedbe javnog natječaja za dodjelu sredstava medijima kako bi bio transparentan i pravedan. U izradu kriterija za dodjelu sredstava medijima uključit će se stručna javnost na planiranoj javnoj tribini te će nakon toga biti raspisan Javni poziv za financiranje medija.

Iznos od milijun kuna osiguranih u proračunu Grada Pule za 2022. godinu ostaje nepromijenjen.