Novosti

09/02/2022

POKREĆE SE SVEOBUHVATNA OBNOVA GRADA PULE, U TIJEKU RADOVI VRIJEDNI 16,5 MILIJUNA KUNA

„Našem gradu treba sveobuhvatna obnova i zadovoljan sam što smo to pokrenuli. Model je to kojim ćemo se voditi u ovom mandatu. Trenutno su u Gradu Puli u tijeku investicije u školske objekte, prometnu infrastrukturu i kupalište Hidrobaza vrijedni 16,5 milijuna kuna. Ulažemo u dvije škole, Pučko otvoreno učilište za potrebe Osnovne škole Kaštanjer, otvoreni su radovi u Ulici Bože Gumpca i nastavljeni radovi na Šišanskoj cesti. Nove sadržaje uskoro će dobiti i Hidrobaza, pa će tako uređena dočekati  predstojeću turističku sezonu“,  izjavio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Do Uskrsa pulska Osnovna škola Tone Peruška dobit će novi krov. U tijeku je sanacija dotrajalog krovišta prema projektu izrađenom protekle jeseni. Nakon provedene javne nabave i odabranog izvođača, nakon zimskih praznika, krenulo u prijeko potrebnu sanaciju koja se nije mogla odgoditi do završetka ove školske godine. U planu je i izgradnja potpuno nove sportske dvorane. Dosad su zamijenjeni unutarnja školska vrata, vanjska stolarija i električne instalacije zajedno s rasvjetom, kompletno su sanirani sanitarni čvorovi te su izmijenjene podne obloge.

U završnoj fazi su radovi u talijanskoj osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzikojima će se riješiti pitanje štetnog plina radona čija je prekomjerna koncentracija unutar zgrade otkrivena još 2014. te, ponovnim mjerenjima, potvrđena 2019. godine. Završeni su svi građevinsko-obrtnički radovi na svih šest planiranih „bunara“ u vanjskom prostoru škole te su ugrađena dva ventilatora. Sustavom  ekstraktora stvorit će se razlika u tlaku ispod zgrade kako bi se spriječilo da radon ulazi u zgradu kroz postojeće mikro pukotine. U tijeku je izvođenje elektro radova te je još potrebno ugraditi preostale ventilatore.

Osnovna škola Kaštanjer do kraja veljače očekuje suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanjakako bi 132 učenika trećih i četvrtih razreda pohađala nastavu u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Rižanskoj ulici. Zahvaljujući sredstvima Grada Pule kompletno je uređeno 6 učionica te će time Osnovna škola Kaštanjer nastavu moći organizirati u jednoj smjeni.

Nadalje, u tijeku su i radovi na rekonstrukciji Šišanske cesteza što su osigurana financijska sredstva u proračunu za 2022. godinu. Dovršetkom radova do autobusnih ugibališta u naselju Škatari završit će se prva faza rekonstrukcije Šišanske ceste prema ishodovanoj građevinskoj dozvoli i okvirnom sporazumu za izvođenje radova sklopljenog s društvom Cesta d.o.o. Podsjetimo, u sklopu rekonstrukcije dijela Šišanske ceste bit će izgrađen jednostrani nogostup, javna rasvjeta i oborinska odvodnja. Cijeli projekt obuhvaća rekonstrukciju postojećeg kolnika na dionici Šišanske ceste od priključka na postojeći nogostup u naselju Busoler do naselja Škatari s dva autobusna stajališta, izgradnju jednostranog nogostupa, oborinske odvodnje i javne rasvjete.

„Ovim zahvatom riješit će se još jedan u nizu važan infrastrukturni projekt za naše građane, posebno značajan za stanovnike Busolera, Šikića i Škatara koji će uvelike doprinijeti sigurnosti u prometu i kretanju pješaka kao i generalno podići kvalitetu života građana“,poručio je gradonačelnik Zoričić.

U cilju dugo očekivanog završetka izgradnje Ulice Bože Gumpca, a koja je u dijelovima uređivana kroz prethodna razdoblja, Grad Pula započeo je s radovima od raskrižja s Ulicom Kaštanjer do raskrižja s Ulicom Rimske centurijacije. U roku od 75 dana, uz uređenje prometne površine, izgradit će se obostrani nogostup, oborinska odvodnja, javna rasvjeta i elektronička komunikacijska kanalizacija.

Ovih dana privode se kraju radovi i na uređenju plaže Hidrobazakoja će dobiti dodatne sadržaje poput skate parka, površina za bicikliranje i stijene za penjanje. Ovogodišnja ulaganja u iznosu 2,1 milijun kuna s PDV-om Grad Pula financira samostalno, bez dodatnih sredstava Ministarstva turizma i sporta.