Novosti

11/02/2022

Grad Pula obilježava prigodne datume osvjetljavanjem velikog rotora

Pulski rotor 12. veljače svijetlit će crvenom te 14. veljače ljubičastom bojom

U sklopu obilježavanja Festivala srca - Svjetskog tjedna prirođenih srčanih grešaka pulski će rotor u Šijani u subotu, 12. veljače 2022. godine svijetliti crvenom bojom.

Grad Pula time se pridružio inicijativi istarske podružnice Udruge Veliko srce malom srcu koja ima za cilj potaknuti javnozdravstvene aktivnosti tijekom veljače kako bi se razvila svijest o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka, potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju, osvješćivanju građana  o tome što znači biti dijete s prirođenom srčanom greškom ili bolesti, što znači biti njihov roditelj ili liječnik kao i pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama.

Već 14. veljače veliki rotor zasvijetlit će ljubičastom bojom u povodu Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije. Inicijativa je to pulske Opće bolnice i Odjela za neurologiju kojoj se Grad Pula i ove godine rado odazvao.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 50 milijuna ljudi na svijetu ima epilepsiju te se procjenjuje da udio opće populacije s aktivnom epilepsijom iznosi 4 do 10 osoba na njih 1.000. U Hrvatskoj je oko 40.000 osoba s epilepsijom.

Medicinsko osoblje Odjela za neurologiju Opće bolnice Pula, Ambulante za epilepsije i konvulzivne bolesti, skrbi za velik broj žitelja Istarske županije s epilepsijom. Rad u ambulanti uključuje dijagnostiku, liječenje, praćenje i medicinsku edukaciju osoba s epilepsijom, praćenje trudnica s epilepsijom, savjetovanje Žena generativne dobi u vezi planiranja obitelji, a također uključuje i tranzicijsku ambulantu (prelazak pacijenata iz neuropedijatrijskih ambulanti).

Mnoga su istraživanja dokazala da je kvaliteta života u osoba s epilepsijom lošija u odnosu na opću populaciju i ukazala na iznimnu važnost procjene kvalitete života u osoba s epilepsijom.

„Osobe s epilepsijom, usprkos dobroj kontroli napadaja uslijed suvremenih mogućnosti liječenja kao i dobroj prognozi bolesti, u općoj populaciji vrlo često su stigmatizirane i izložene diskriminaciji a i mnogo osoba iz opće populacije ima pogrešno mišljenje da je epilepsija duševna i zarazna bolest. Danas znamo da je to posljedica neznanja, predrasuda i nepoznavanja bolesti te su ti problemi prepoznati od strane velikih svjetskih organizacija i u tu se svrhu u svijetu obilježavaju posebni dani“, rekla je zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

Na Međunarodni dan epilepsije tradicionalno se mnoge značajne građevine u svijetu osvijetle ljubičastom bojom.