Novosti

18/02/2022

Grad Pula želi razvijati mrežu vijeća za prevenciju kriminaliteta kroz mjesne odbore na cijelom području grada

U pulskoj Komunalnoj palači održana je sjednica Savjeta za mjesnu samoupravu Grada Pule kojoj je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi sa suradnicima, tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Kristian Družeta, predsjednici Vijeća mjesnih odbora i tajnici mjesnih odbora.

Razgovaralo se o radu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule i aktivnostima mjesne samouprave u unapređenju javne sigurnosti i komunalnog reda kroz osnivanje vijeća za prevenciju kriminaliteta mjesnih odbora.

Tom je prigodom Kristian Družeta, tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta ukazao na važnost sudjelovanja građana u programima prevencije te podrške koju građani trebaju kroz svoj angažman pružiti u provedbi strategije "Policija u zajednici", a koja se provodi kroz projekte preventivnog djelovanja policije u ophodnji, unaprjeđenje i razvoj kriminalističke prevencije, organizacija komunalne prevencije, reforma odnosa s javnošću, reforma sustava policijskoga obrazovanja i stručnog usavršavanja i unaprjeđenje demokratizacije policije.

„Vijeća za prevenciju kriminaliteta dio su projekta organizacije komunalne prevencije. U tome leži potencijal lokalne sredine i lokalne samouprave koji predstavlja priliku svima da daju doprinos sigurnosti i kvaliteti življenja u svojoj sredini kroz preuzimanje inicijative i odgovornosti. Grad Pula ima vodeću ulogu u tome od okupljanja, formalno pravnog rješavanja do osiguranja materijalnih sredstava za rad Vijeća za prevenciju kriminaliteta“, rekao je Družeta.

Budući da je jedan od ciljeva ove prezentacije bio potaknuti predstavnike mjesne samouprave na važnost podizanja svijesti o sigurnosti i provedbi programa prevencije kriminaliteta i svih oblika devijantnog ponašanja na lokalnoj razini, pozvani su da razmotre mogućnost osnivanja vijeća za prevenciju kriminaliteta mjesnih odbora kao partnera istom vijeću na razini Grada Pule.

Predsjednici Vijeća mjesne samouprave iskazali su interes za inicijativu te su naglasili važnost prisutnosti policije i kontakt policajaca u kontaktnim područjima grada Pule. Kao jednu od bitnih mjera u prevenciji i odvraćanju od vandalizma prepoznato je uspostavljanje sustava video nadzora javnih površina. Predsjednici Vijeća mjesnih odbora prenijet će informacije koje su dobili vijećnicima mjesnih odbora kako bi se sukladno njihovim interesima nastavila razvijati mreža vijeća za prevenciju kriminaliteta kroz mjesne odbore na cijelom području grada Pule.