Novosti

04/03/2022

Prezentacija projekta Urbana obnova Pule

U subotu, 5. ožujka od 13.00 do 15.30 sati u kinu Valli(Giardini 1), održat će se prezentacija projekta Urbana obnova Pule.

Grad Pula pokrenuo je projekt Urbane obnove Pulekako bi potaknuo razvoj grada kroz obnovu zapuštenih lokacija i iskorištavanje velikog potencijala koji je danas zaključan u bivšim vojnim područjima Pule. Cilj projekta je potaknuti novo promišljanje potencijala i ograničenja urbane obnove te pokazati kako ona ima svoju snažnu gospodarsku, okolišnu i ljudsku dimenziju. Istodobno, cilj je ponuditi rješenja u odnosu na institucionalna i implementacijska rješenja urbane obnove u Republici Hrvatskoj.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj kroz Create Fund. Izrađivač studija koje su rezultat ovog projekta je međunarodni tim stručnjaka koji se sastoji od Urbanex-a, KPMG-a i KCAP-a.

Projekt je uključio sveobuhvatnu analizu Pule: provedene su detaljne prostorne analize, analize gradskog konteksta, ekonomskih aktivnosti i perspektive. Izdvojeno je preko 20 lokacija i zgrada s potencijalom za urbanu obnovu, od čega su odabrana tri vrlo različita područja – Muzil, Hidrobaza i Mornarička bolnica – za koja se trenutno izrađuju razvojni koncepti i studije pred-izvodljivosti.

Gradu Puli i svima uključenima u projekt izrazito je bitna participativna provedba te je u sklopu analize proveden cijeli niz intervjua i radionica s brojnim lokalnim dionicima. Na taj način su bili uključeni predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora.