Novosti

16/03/2022

Brojna pitanja za gradonačelnika na Tribini za mlade o mladima

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić na trećoj tribini s mladima, održanoj u utorak, 15. ožujka 2022. godine u Galeriji Cvajner, spremno je odgovarao na upite zavidnog broja okupljenih sudionika.

„Lijepo vas je vidjeti u ovolikom broju. Volio bih da se viđamo češće, zovite, predlažite termine i teme i uvijek ću se odazvati. Moram biti kritičan, jer mislim da niste dovoljno glasni i aktivni. Tražim od vas da budete politički hrabri, slobodni i da kažete što mislite. Vama vjerujem i od vas očekujem puno“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Zaredala su se pitanja o stambenoj problematici, nedostatku parkirnih mjesta u Puli, problemima s prometom, novim parking zonama, biciklističkim stazama, uvođenju građanskog odgoja u sve pulske osnovne škole, asistentima u nastavi, Društvenom centru Rojc.

Gradonačelnik Zoričić najavio je skorašnji početak gradnje osam do deset stanova za mlade u Mutilskoj ulici te rekao kako Grad razmatra i mogućnosti kupnje državnog zemljišta na kojem bi se gradili stanovi za mlade.

Govoreći o mogućim prometnim rješenjima za predstojeću turističku sezonu rekao je kako će se, na tri lokacije: Mandrač, Marsovo polje i kod Eurospina, otvoriti ukupno tisuću novih parkirnih mjesta predviđenih za turiste koji će u centar grada dolaziti shuttle autobusima te da će se izraditi plan prometne signalizacije pri ulasku u grad. Potvrdio je i kako bi dio prometa u Laginjinoj ulici tijekom ljeta trebao biti otvoren isključivo za gradske autobuse i hitne slučajeve.

Na pitanje razmatra li se gradnja novih biciklističkih staza, gradonačelnik Zoričić odgovorio je kako je Grad Pula aplicirao na natječaj za bespovratna sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izradu natječajne dokumentacije za 15-ak kilometara novih biciklističkih staza koje bi povezale ulaze u grad sve do mora. Dodao je kako Grad Pula danas ima 52 tisuće stanovnika i čak 39 tisuća automobila i da se moraju minimalizirati ljetne gužve u prometu te da je to ujedno i ekološka mjera.

Tom je prigodom dogovoreno da će se sljedeća Tribina za mlade o mladima održati u travnju.

Podsjetimo, gradonačelnik Pule Filip Zoričić uveo je tribine s mladima kako bi od njih čuo  probleme koji ih muče, odgovorio na njihova pitanja, ali i saslušao eventualne kritike i hvalevrijedne prijedloge. Prva tribina s mladima održana je u kolovozu 2021. godine na terasi Arheološkog muzeja Istre, kada je obilježen i Međunarodni dan mladih, a druga u listopadu na Trgu Svetog Tome, panel raspravom Stambena politika za mlade, održanom u sklopu programa „Dođi i grad“.