Novosti

01/04/2022

Skira osvojio DARC nagradu u Londonu za dizajn rasvjete pulskog tunela Zerostrasse

Dizajn rasvjete Zerostrasseu Puli, realiziran prema projektu tima Skira pod kreativnim vodstvom Deana Skire, osvojio je prestižnu DARC Award Spaces nagradu za najbolji dizajn rasvjete u kategoriji urbane i krajobrazne rasvjete. Svečana dodjela održala se sinoć u poznatom londonskom klubuFabric.

Nagrada se dodjeljuje u šest kategorija, a ove godine bilo je nominirano preko 300 projekata iz cijelog svijeta. U kategoriji urbane i krajobrazne rasvjete, Skira je pobijedio u konkurenciji od Four Seasonshotela na Tajlandu do singapurskog paviljona sa Svjetske izložbe u Dubaiju.

Zerostrasse, podzemna mreža tunela, izgrađena je u centru grada Pule još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Prošle godine je u potpunosti obnovljena pod vodstvom arhitektice Brede Bizjak, te se koristi kao pješačka zona sa središnjom galerijom i liftom do Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu. Prostor potpuno izoliran od dnevnog svjetla dodatno daje značaj svjetlosnoj instalaciji, koja i ovaj put prati Skirin princip, a to je da je svjetiljka kao objekt manje važna u prostoru, već je najbitnija emocija koja proizlazi iz vizualnog doživljaja čovjeka koji u njemu boravi. Svjetiljke su, zajedno s elektroinstalacijom, skrivene i linearno postavljene u metalne staze ispod stropa, s nekoliko vertikalnih otvora u stijeni osvijetljenih crvenim svjetlom što doprinosi teatralnosti ambijenta. Glavni elektroinženjer i voditelj projektnog ureda u Skiri, Godvin Poropat pobrinuo se da kompletna elektroinstalacija i sofisticiran sustav upravljanja besprijekorno funkcionira te je vodio sve faze projekta i izvođenja rasvjete. Podzemni prostor koji je nekad služio kao sklonište, sada je nova atrakcija, prečica s jedne strane grada na drugu.

Darc Awards je nagrada koju od 2015. dodjeljuju jedni od najcjenjenijih publikacija o dizajnu rasvjete na svijetu, Arc i Darc Magazineu suradnji s Light Collective. Nagrada je specifična po tome što međunarodni žiri dizajnera rasvjete selektira prijavljene projekte, nakon čega dizajneri rasvjete, arhitekti i dizajneri interijera glasaju za svoje favorite. Darc Awardssu istinsko međunarodno priznanje kolega iz područja dizajna rasvjete i arhitekture.