Novosti

06/04/2022

Prezentacija socijalno inovativnog modela „Housing first“

Gradsko društvo Crvenog križa u partnerstvu s Gradom Pula i Hrvatskom mrežom za beskućnike po prvi puta dovodi u Hrvatsku europsku udrugu Crescer koja će 8. travnja 2022. godine s početkom u 12.00 sati u Komunalnoj palači održati prezentaciju na temu socijalno inovativnog modela „Housing first“.

U sklopu prezentacije putem video-poziva predstaviti će se i Samara Jones (Housing first Europe Hub) ispred  FEANSE (Europske federacije nacionalnih organizacija koje rade sa beskućnicima).

Grad Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji  se angažirao u istraživanju i mogućnostima uvođenja ovog socijalno inovativnog modela. Osim usluga Prihvatilišta za beskućnike Pula i Dnevnog boravka – Prihvatilišta za beskućnike Pula, koje se trenutno pružaju za beskućnike u našem gradu, razmišlja se o modelu „Housing first“ koji bi u budućnosti pružio kvalitetnije i dugoročnije rezultate u radu sa ovom socijalno ugroženom skupinom.

Naime, udruga Crescer iz Lisabona ima 21 godinu iskustva rada sa socijalno ugroženim skupinama.  U 2013. godini pokrenuli su dvogodišnji pilot projekt „Housing first“ u sklopu kojega tada osiguravaju sedam stambenih jedinica. Danas Udruga Crescer ima 340 stambenih jedinica i rezultate koje pokazuju kako se 90% korisnika te usluge nije vratilo u beskućništvo.