Novosti

08/04/2022

U Osnovnoj talijanskoj školi Giuseppina Martinuzzi uspješno riješen problem radona

U Osnovnoj talijanskoj školi Giuseppina Martinuzzi nakon niza godina uspješno je riješen problem radona, izvijestili su zamjenici pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul i Ivona Močenić.

Pitanje problematike oko prisustva povišene koncentracije radona u zraku inteziviralo se angažmanom zamjenika u jesen 2021. godine tako što je stupljeno u kontakt s pulskim arhitektima Lucom Matticchiom i Draženom Paulovićem koji su uspješno riješili sličnu problematiku koja se javila prilikom izgradnje Medicinske škole u Puli. Naime, na školi je ugrađen sustav za smanjenje koncentracije radona u zraku takozvana Mitigacija radona, koji se pokazao uspješnim i učinkovitim. Slijedom toga istoimeni sustav je ugrađen je i u Talijanskoj osnovnoj školi u drugoj polovici veljače ove godine. Da bi se to izvelo, i ugradio sistem, iskopano je šest rupa s vanjske strane zgrade dubokih do samih temelja, zatim su postavljene cijevi, aparatura i ventilatori za rad sistema u  podtlaku. Iz svake rupe izvire cijev s ventilatorom i pokazivačem podtlaka koji je stalno uključeni. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 321 tisuću kuna s PDV-om, a što je Grad Pula financirao u cijelosti. Prisustvo koncentracije radona u zraku u unutarnjem dijelu škole mjerit će se i motriti dva puta po šest mjeseci i to neprekidno.

Očekuje se da će ovom ugradnjom sustava i provedbom svih popratnih aktivnosti Talijanska osnovna škola „Giuseppina Martinuzzi“ biti u potpunosti sigurna za sve svoje učenike, njihove profesore. Cilj nam je bio stvoriti zdravo i sigurno radno okruženje za naše sadašnje i buduće učenike i ostale djelatnike kolektive, zaključili su zamjenici gradonačelnika Pule.