Novosti

08/04/2022

U Puli je vježbom prigodno obilježen Svjetski dan zdravlja

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja prigodno je obilježen cjelodnevnim programom u sklopu kojega je dan akcent na tjelovježbu kao zdrav način življenja. Obilježavanju su ispred Grada Pule nazočile zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić te pročelnica UO za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov kao i predstavnici suorganizatora, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

„Grad Pula zajedno s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije ovim povodom organizira projekt „Vježbanjem do zdravlja“ čiji je cilj podignuti svijest građana o važnosti provođenja tjelesne aktivnosti. Modernim načinom života suvremeni čovjek provede više od 80 posto dnevnoga vremena sjedeći i ne krećući se te je upravo to jedan od razloga što danas imamo porast bolesti novog doba kao što su srčane bolesti, povišeni krvni tlak i masnoće u krvi, pretilost, dijabetes i problemi sa kralježnicom. Adekvatnom tjelesnom aktivnošću navedene bolesti se mogu prevenirati, odnosno ukloniti. Međutim suvremeni način života ne pogađa samo odrasle osobe, već i djecu što potvrđuje podatak da je danas u Hrvatskoj svako šesto dijete pretilo. Tjelesna aktivnost djeluje na funkcioniranje svih organa u naše tijelu, prema tome predstavlja jedan od važnih preduvjeta za zdrav razvoj djeteta. Tjelesna aktivnost je osnovna čovjekova potreba od njegovog rođenja do starosti“, kazala je Močenić koja se ujedno zahvalila i Medicinskoj školi Pula na sudjelovanju i odazivu na manifestaciji.

U jutarnjem dijelu programa učenici Medicinske škole Pula i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Pula mjerili su tlak i šećer građanima te zajedno s njima održali pokazne fizioterapeutske korektivne vježbe.

Prigodni rekreativno umjetnički program nastavio se i na Forumu kada su u poslijepodnevnim satima vježbom program započeli članovi sportskih kupina Dječjeg vrtića „Mali svijet“ pod vodstvom Marka Čakanda. Nakon njih uslijedio je pravi sportski trening za mlade odbojkašice i košarkaše vođen od strane kineziologa Tine Žiković, Aristee Bilić i Gorana Brenka, a za sam kraj vježbanju su se priključili i seniori, članovi kluba 65+, kao i pulski hodaći. U pauzama od vježbanja građane su svojim nastupom zabavili plesači iz plesnog centra „Studio“.

Ujedno, na Forumu je bio postavljen i štand na kojemu su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo IŽ promovirali zdrav život, kretanje i dobrobit pravilnih prehrambenih navika kao životnog stila.