Novosti

25/04/2022

U OŠ Kaštanjer održan projektni dan eko škole

Otpad i bioraznolikost tema je ovogodišnjeg projektnog eko dana održanog u ponedjeljak, 25. travnja 2022. godine u Osnovnoj školi Kaštanjer.

Projektni eko dan obilježen je kroz radionički oblik nastave tijekom koje učenici usvajaju nova znanja kroz praktičan rad. U projektnom danu sudjelovali su svi učenici, razredne i predmetne nastave, ukupno 536 učenika s predmetnim učiteljicama i učiteljima. Održano je 13 radionica u predmetnoj nastavi te 7 radionica u razrednoj nastavi. Putem radionica učenici usvajaju znanja o šumama, morskim životinjama, recikliranju, otpadu te o bioraznolikosti na zanimljiv, multidisciplinaran i aktivan način. Učenici su pokazali interes i želju za usvajanje novih znanja, spoznaja o otpadu i bioraznolikosti te su kroz različiti oblik aktivnosti izradili plakate, prezentacije, dramsko – scenske izričaje, višejezične ekološko – proljetni rječnike, prirodnu kozmetiku, novu eko himnu Škole, QR kod o biljkama u školskom vrtu, blackout poeziju te su računali statistiku otpada i smeća. U projektnom danu sudjelovala je i vanjska suradnica ing. Irena Mišković iz Hrvatskih šuma koja je održala interaktivno predavanje i radionicu „Šume u našem okruženju“ za učenike prvih razreda. Učenici su izrađivali vjetrenjače, komposter te kutije za reciklažu otpada.

Cilj projektnog eko dana je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika.

Osnovna škola Kaštanjer Pula započela je projekt eko škole u školskoj godini 2017./ 18. te je službeni status ostvarila 2018. godine. Status eko škole obnavlja se svake dvije godine. Koordinatorica projekta je učiteljica prirode i biologije Jelena Bugarski, prof.

Podsjetimo, prije dobivanja službenog statusa eko škole, a i dalje, Škola obilježava mnoge eko akcije poput:

  • međunarodne akcije „Zelena čistka“,
  • akcija skupljanja starog papira „Reciklirajmo u školi“,
  • Zasadi drvo ne budi panj,
  • Skupljajmo zajedno stare baterije (Friš),
  • Plastičnim čepovima do skupih lijekova
  • Svjetski dan voda.