Novosti

26/04/2022

14. Festival srpske kulture u Istri od 28. travnja do 4. svibnja

Ovogodišnji 14. Festival srpske kulture u Istri održat će se u nekoliko programskih cjelina. Festival je posvećen Vladi Divljanu, legendarnom srpskom rok glazbeniku i tekstopiscu, frontmenu nekadašnjeg benda Idoli.

Pored rok i pop glazbe, Divljan se bavio i filmskom glazbom, komponirao je soundtrack za brojne filmove "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Tri palme za dve bitange i ribicu!", "Sedam i po" i druge, a pisao je glazbu i za kazališne predstave.

Povod je 40. godišnjica izlaska albuma "Odbrana i posljednji dani" koji je Jugoton objavio 1982. godine, a list Džuboks ga par godina kasnije proglasio najboljom pločom 20. stoljeća u Jugoslaviji.

U čast Vladi Divljanu 14. Festival bit će otvoren filmom "Nebeska tema - Priča o Vladi Divljanu" redatelja Mladena Matičevića 28. travnja u Kinu Valli u 18.00 sati, a zatim, do 30. svibnja, bit će prikazani filmovi srpske produkcije o rok glazbi.

"Električni orgazam za ljude budućnosti", 1.05. "Moj zanat" film o Arsenu Dediću, 2. 5. "Viktorija 15", 3. 5. "Priča o Evi Braun" a revija završava filmom "Zarobljeno vreme" 4. 5. o Peci Popoviću.

U petak 29. travnja u SKUC-u u 20.00 sati bit će otvorena izložba "Made in fabrika fotografa 7/8" Aleksandre Popović Petković i Marije Trkulje, a 4. svibnja u 18.00 sati bit će otvorena jedinstvena izložba fotografija s posljednjeg koncerta Đorđa Balaševića "Bogojavljanska noć 19. 1. 2020." fotografa Nenada Mihajlovića iz Novog Sada. Ovom izložbom Srpski kulturni centar u Istri daje doprinos programima u sklopu Dana Grada i nagrade Počasni građanin Pule koja se ove godine posthumno dodjeljuje Đorđu Balaševiću.