Novosti

28/04/2022

Grad Pula bit će vođa Housing First-a u Hrvatskoj

Hrvatska je nacija vlasnika nekretnina, s vrlo malim sektorom društvenog iznajmljivanja u većim gradovima i bez nacionalnog zahtjeva za pružanje općih socijalnih stanova. Smatra se da službene brojke o beskućnicima od 2000 na nacionalnoj razini, temeljene na slovu zakona, ne predstavljaju pravu sliku. Zbog pandemije se povećao broj ljudi koji doživljavaju beskućništvo, a mnogi su u opasnosti zbog gubitka posla.

Nedavno se u povijesnom lučkom gradu Puli pojavila zabrinutost zbog grupe od više od 80 ljudi, od kojih su mnogi ranjivi, deložiranih s brodogradilišnog posjeda bez mogućnosti preseljenja.

Ova pozadina učinila je vrlo pravovremenim da se prvi veliki događaj u Hrvatskoj o razvoju Housing First pristupa održi u Komunalnoj palači u Puli u travnju 2022. Dvadeset i pet ključnih dioničara iz lokalnih općina i nevladinih organizacija diljem Europe okupilo se kako bi podijelili znanje i iskustvo i razgovarali o tome kako unaprijediti ovo važno i održivo rješenje za beskućništvo.

U organizaciji Crvenog križa Pula, u partnerstvu s Gradom Pulomi Hrvatskom mrežom za beskućnike, domaćin je bio pulski gradonačelnik dr. sc. Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika dr. sc. Ivona Močenić dr. med, te Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade. Pozdravljajući delegate, Ivana Sokolov, pokretačka snaga ovog revolucionarnog događaja, rekla je:

"Kao grad, Pula je spremna za nove i inovativne modele stanovanja koji su se pokazali uspješnima u gradovima diljem svijeta"

Samara Jones iz Housing First Europe Hubaobjasnila je kako Housing First funkcionira:

    1. ljudima se nudi podrška dok žive u socijalnom ili privatnom smještaju za iznajmljivanje
    2. imaju pristup podršci za svoje mentalno zdravlje, fizičko zdravlje, ovisnost o drogama ili alkoholu, kao i u područjima kao što je upravljanje dugom itd.
    3. smještaj i podrška su osigurani koliko god je to potrebno

Samara je detaljno opisala snažnu međunarodnu bazu dokaza koja dosljedno pokazuje da je Housing First učinkovito rješenje za beskućništvo. Djeluje za ljude s poviješću grubog spavanja i rješavanja složenih potreba, uvelike smanjujući mogućnost da ostanu beskućnici. 80 do 90% stanara uspješno ostaje u svojim Housing First programima.

“Gradovi imaju ključnu ulogu u implementaciji Housing First-a, a lokalna općina ovdje u Puli može biti pravi lider u ovom području.” Samara Jones

Américo Nave, izvršni direktor, i Cristiana Merendeiro, koordinatorica, iz portugalske stambene nevladine organizacije CRESCERpodijelili su svoje znanje i dokaze o borbi protiv beskućništva u Lisabonu.

Udruga CRESCER ima 21 godinu iskustva u radu sa socijalno ugroženim skupinama. 2013. godine pokrenuli su dvogodišnji pilot projekt sa sedam stambenih jedinica, koji je do 2022. narastao na 120 stambenih jedinica. Korištenje Housing First pristupa rezultiralo je da se 90% korisnika usluge ne vraća u beskućništvo. Njihova desetogodišnja baza dokaza pokazuje da je Housing First:

  • Isplativ i postiže bolje rezultate
  • Prekida beskućništvo za 8 od 10 osoba koje ga doživljavaju
  • Nudi autonomiju, izbor, osnaživanje i integraciju u zajednicu za Housing First korisnike

Kao rezultat događaja, otvara se niz uzbudljivih opcija. Lokalna vodeća nevladina udruga, Crveni križ Pula, šalje članove tima na obuku u Housing First Europe Hub kako bi podržali uvođenje lokalnog pristupa Housing First-u. Sada su u tijeku i planovi u vodećoj pulskoj općini kako bi osigurali financiranje za pilot projekt Housing First u gradu – prvi ne samo za Pulu već i za Hrvatsku u cjelini!

 

Lisabonski CRESCER i Hrvatska mrežo za beskućnike članovi su European End Street Homelessness Campaign / Europske kampanje za okončanje beskućništva. Kampanja je mreža lokalnih gradskih kampanja, a sve rade s istim skupom načela kako bi okončali ulično beskućništvo u svojim zajednicama. World Habitat je domaćin ovog rastućeg pokreta predanih i strastvenih zagovornika stanovanja koji se zalažu za trajna stambena rješenja i bore za okončanje beskućništva. Kampanja pomaže svakom gradu podijeliti ono što radi i naučiti od drugih iz cijelog svijeta.