Novosti

29/04/2022

Prigodno obilježen Međunarodni dan odgoja bez batina

U povodu Međunarodnog dana odgoja bez batina, koji se obilježava 30. travnja, Grad Pula je danas, 29. travnja 2022. godine, organizirao obilježavanje tog važnog datuma u Zajednici Talijana – Circolo prigodnim predavanjem za studente Sveučilišta u Puli – Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, djelatnike stručnih službi osnovnih škola i članove Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula – Pola. Gosti su bili i djelatnici Centra za socijalnu skrb Pula – Pola, Doma za odgoj djece i mladeži Pula, te drugi zainteresirani građani. Predavanju je nazočila i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.

Predavanje je otvorio tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula Kristian Družeta, a prisutne goste i predavače prigodno je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić koja je ukazala na važnost razumijevanja problema tjelesnog kažnjavanja u odgoju djece i koje su dugoročno negativne posljedice zanemarivanja tog problema te što treba činiti s ciljem otklanjanja uzroka koji negativno utječu na rast i razvoj djece.

Aktivno, svojim izlaganjem, pridonijela je savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada, koja je govorila o temi  „Zabrana fizičkog kažnjavanja djece – zaštita dječje dobrobiti“. Na ovu važnu temu nadovezao se predstavnik Policijske uprave Istarske Robert Pavleković s temom „Zabrana fizičkog kažnjavanja djece – zaštita dječje dobrobiti“. Posljednje izlaganje imala je Ines Puhar, predstojnica Podružnice Obiteljskog centra u Puli koja je govorila o pozitivnom roditeljstvu i odgoju bez batina.

Na kraju predavanja otvorena je rasprava i odgovaralo se na postavljena pitanja prisutnih gostiju. Posebno se razvila diskusija o tamnim brojkama nasilja, tko prijavljuje takva djela s elementima nasilja i tko bi sve trebao prijavljivati ili ukazati na mogućnost prisutnosti nasilja u odgoju djece. Isto tako, ukazano je na prisutnost tamne brojke kriminaliteta, odnosno da iza prijavljenih kaznenih djela nasilja, postoji i značajan broj takvih kažnjivih djela koji nisu prijavljeni i kao takvi evidentirani od strane policije. Ukazalo se na važnost prekidanja tog začaranog kruga nasilja i da u tome, uz institucije, trebaju sudjelovati i građani u lokalnoj zajednici.

Kristian Družeta, tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula na kraju je zahvalio  prisutnim sudionicima, predavačicama i predavačima, predstavnicima Grada Pule, prisutnim članovima Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula – Pola kao i drugim gostima, a posebice Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti koji je prepoznao važnost ove teme za svoje studente. Izrazio je želju i predložio da obilježavanje ovog važnog datuma postane tradicija i poseban datum koji će Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula – Pola prihvatiti i predložiti kao iznimno bitan za lokalu zajednicu u gradu Puli.  

Ovim predavanjem nastavljen je plan aktivnosti kojima se građanima Pule pruža mogućnost upoznavanja s pristupima prevencije kriminaliteta i drugih oblika devijantnog ponašanja, a koje mogu praktično primijeniti u svakodnevnom životu i time utjecati na kvalitetu života s aspekta sigurnosti.