Novosti

02/05/2022

Delegacija Svjetske atletske federacije u Puli i Medulinu

Na prijemu kod gradonačelnika Filipa Zoričića o kandidaturi za Svjetsko prvenstvo u krosu

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić  u pulskoj Komunalnoj palači ugostio je delegaciju Svjetske atletske federacije (WA - World athletics), Hrvatskog atletskog saveza (HAS) te kao domaćina predstavnika Atletskog saveza Istre Elvisa Peršića.

Tom je prigodom gradonačelniku Zoričiću prezentirana kandidatura za Svjetsko atletsko prvenstvo u krosu u veljači  2024. ili 2026. (World cross country championship) za koje je aplicirao Hrvatski atletski savez, a projekt su detaljno objasniliJakob Larsen(WA) iRobert Franjković(HAS). Utrka bi se održala na stazi u kampu Kažela u Medulinu gdje je 2002. godine održano Europsko prvenstvo u krosu, a protokol i ceremonija proglašenja pobjednika u Puli.

„Natjecanje radnog naziva Medulin - Pula izazvalo je veliki interes Svjetske atletske federacije i kandidatura na kojoj  se već duže vremena radi uz potporu Arena hospitality group ušla je u finalnu fazu, uži izbor između tri kandidata, i to je razlog posjeta delegacije Svjetske atletske federacije, koji su pomno pregledali stazu u Medulinu i ostali oduševljeni viđenim, kao i izvanrednim mogućnostima koje se mogu organizirati u Areni i općenito sadržajima koje nudi Pula“, pojasnio je u ime Atletskog saveza Istre Elvis Peršić.

Gradonačelnik Zoričić rekao je  da će grad svakako podržati ovu svjetsku manifestaciju te je izrazio nadu „da ćemo uspjeti dobiti domaćinstvo“.

Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule bit će potpora ovom projektu, zbog njegovog značaja i benefita za razvoj sporta i sportskog turizma na ovim prostorima. Samim time što su partneri na ovakvim projektima i Vlada RH i Hrvatski olimpijski odbor.

Ovo bi bilo najveće atletsko natjecanje ikad održano u Hrvatskoj i jedno od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj uopće. Na samoj utrci Svjetskog prvenstva sudjelovalo bi oko 1200 sportaša i trenera, a na rekreativnim utrkama na istoj stazi oko više tisuća rekreativaca i amaterskih trkača iz cijeloga svijeta.

Predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić zahvalio je gradonačelniku na prijemu i suradnji, na posjetu ovogodišnjim pripremama atletske reprezentacije u Puli, na aktivnostima koje radi na obnovi atletske staze u Puli, napomenuvši kako je Pula oduvijek bila centar priprema vrhunskih atletičara i da bi voljeli kompletirati infrastrukturu s kojom će se Hrvatska atletska reprezentacija vratiti u Pulu kao bazu za pripreme tijekom cijele godine.

Naglasio je i podršku  Atletskom savezu Istre koji je sudionik ovog projekta i kao lokalna organizacija zadužena za atletski sport  jedan je od sudionika realizacije ove kandidature te nositelj brojnih atletskih projekata u Puli i Istri.