Novosti

19/05/2022

Art Panoptikum XXXIV u Gradskoj radionici

Gradska radionica u Puli ove subote s početkom u 20 sati organizira drugo ovogodišnje predavanje iz edukativno-informativne serije Art Panoptikum u svom vrtnom prostoru na Stoji.

Ovaj 34. Art Panoptikum u cijelosti je posvećen Bijenalu umjetnosti u Veneciji koji se ove godine održava 59. put. Uz opće informacije o Bijenalu i dodijeljenim nagradama najboljim umjetnicima i nacionalnim paviljonima, posebna pažnja će se posvetiti pojedinim odabranim radovima sa središnje izložbe koju je pod nazivom "Milk of Dreams" osmislila i organizirala umjetnička ravnateljica talijanska kustosica Cecilia Alemani. U drugom dijelu prezentacije predstavit će se neki od 80 nacionalnih paviljona koji su pripremili posebne izložbe na prostorima Giardina, Arsenala i drugim mjestima po Veneciji.

“Kao prva Talijanka na ovoj poziciji, namjeravam dati glas umjetnicima za stvaranje jedinstvenih projekata koji odražavaju njihove vizije i naše društvo”, izjavila je Alemani i odabrala 213 umjetnica i umjetnika koji sudjeluju s 1433 svoja djela. Po prvi put u povijesti Bijenala premoćnu većinu imaju žene, a rezultat je Biennale koji u središte pozornosti stavlja umjetnike koji su dugo bili zanemareni unatoč plodnim karijerama, dok istražuje tri središnja tematska područja: reprezentaciju tijela i njegove metamorfoze, odnos između pojedinca i tehnologije te vezu između korporalnosti i Zemlje. Bit ove izložbe može se osjetiti u riječima kustosice Alemani: "Razmišljala sam o tome kakvu bi ulogu Međunarodna izložba umjetnosti trebala imati u ovom povijesnom trenutku, a najjednostavniji i najiskreniji odgovor koji sam mogla pronaći je da Bijenale sažima sve ono što nam je jako nedostajalo posljednje dvije godine: sloboda susreta s ljudima iz cijelog svijeta, mogućnost putovanja, radost zajedničkog druženja, praksa različitosti i prevođenja, razumijevanja i zajedništva." Program Art Panoptikum u organizaciji Gradske radionice priprema i vodi Boris Bogunović.