Novosti

01/06/2022

Od idućeg tjedna Bičiklete ponovno na ulicama Pule

U srijedu, 1. lipnja 2022. godine u pulskoj Komunalnoj palači održano je potpisivanje ugovora za obavljanje komunalne djelatnosti upravljanja i održavanja stanica za elektrobicikle i javnih bicikala i elektro bicikala u sustavu Grada Pule-Pola -„Bičikleta“. U ime Grada Pule ugovor je potpisao gradonačelnik Filip Zoričić, dok je u ime tvrtke, koja će izvršavati navedenu uslugu, Sustav javnih bicikala- Nextbike potpisao direktor Ante Gustin.

Potpisivanju je prisustvovao i Leonhard von Harrach, generalni menadžer za TIER Mobility i izvršni direktor Nextbike gmbh najvećeg europskog pružatelja usluge mikro-mobilnosti. 

„Projekt je to veće mobilnosti, koji uz tridesetak bicikala i stotinjak  romobila, doprinosi većoj povezanosti Pule. Nextbike prepoznatljiv je europski brend koji su uspješno implementirali gradovi poput Berlina i Münchena te se ovime i Pula svrstala na europsku mapu gradova Nextbikea. Doprinos je to našoj želji da što manje vozila fluktuira centrom grada, a sada se, uz korištenje javnog prijevoza, nude i alternative kroz uslugu najma bicikala i romobila. Naši građani i turisti bit će mobilniji nego do sada, a opet bliži gradu“ rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Direktor tvrtke Sustav javnih bicikala- Next bike Ante Gustin tom je prigodom naglasio kako su ponosni i zahvalni jer gradu Puli mogu ponuditi cjelovito rješenje po pitanju održive mobilnosti.

„Vjerujemo da će veliki broj ljudi zaista koristiti ovaj moderan, brz, jeftin i, prije svega, zdrav i održiv oblik javnog prijevoza. Zasad je u Hrvatskoj više od 100 tisuća registriranih korisnika usluge Nextbike, zaključio je Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., licencirani partner Nextbikea i TIERa.

“Automobili ne pripadaju centru grada. S TIER električnim romobilima sada nudimo stanovnicima i gostima Grada Pule ekološki prihvatljiv način kretanja gradom bez štetnih emisija, dodao je Leonhard von Harrach, generalni menadžer za TIER Mobility i izvršni direktor Nextbike Gmbh.

Ugovorom, koji je s tvrtkom Sustav javnih bicikala d.o.o. Zagreb zaključen na šest mjeseci, obuhvaćene su usluge održavanja cijelog sustava i upravljanja, kao i usluge i aktivnosti u operativnom sustavu te održavanje softver aplikacije za upravljanje sustavom.

U sklopu projekta „Bičikleta“ na području grada Pule na više lokacija moći će se izvršiti najam i vratiti javne klasične bicikle te elektrobicikle te, od ove godine, i elektro romobile. Postojeće lokacije opremljene su novom opremom, a bit će otvorene i nove s namjerom da se izvrši bolja povezanost i sustav učini kvalitetnijim i učinkovitijim.

Godišnja pretplata za javne bicikle (elektro i klasične bicikle) iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta u pojedinačnoj vožnji tijekom cijele godine. Broj pojedinačnih vožnji tijekom jednog dana nije ograničen. Za sve ostale korisnike cijena iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl, za pola sata korištenja. Cijene za otključavanje električnog romobila iznosi 7,50 kuna i naplaćuje se 1,80 kuna po minuti korištenja. Isto tako, moguće je napraviti pretplatu kojom sa jednokratno uplaćenih 40 kuna dobivamo neograničeni broj otključavanja.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 198 tisuća kuna bez PDV-a.