Novosti

03/06/2022

Grad Pula sustavno provodi aktivnosti na unapređenju stanja okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja

Grad Pula već godinama provodi niz aktivnosti kojima čuva i unaprjeđuje stanje okoliša. U nastavku navodimo nekoliko korisnih savjeta kako je moguće neposredno utjecati na poboljšanje stanja neposrednog okoliša i uštede energije, a brojne druge savjete moguće je pronaći na poveznicama na dnu teksta:

  • trošimo samo onoliko vode koliko je nužno potrebno;
  • zagrijavajmo vodu do temperature koju trebamo;
  • izbjegavajmo pranje suđa na ruke ukoliko imamo perilicu suđa;
  • zamračujmo prostore tijekom toplih dana kako bi smanjili ulazak sunca u stambeni prostor;
  • hladimo prostor tijekom toplih dana ventilatorom budući da koristi puno manje energije od klima uređaja;
  • koristimo bicikl i pješačimo kada god je to moguće;
  • električne uređaje poput televizora, radija i računala ugasimo kad ih ne koristimo;
  • ne palimo svjetlo u prostoriji sve dok ima dovoljno prirodnog svjetla;
  • ugradimo solarne elektrane na krov svoga doma, na taj nčin možemo proizvesti 78 % električne energije za vlastite potrebe;
  • zamijenimo prozore na svom domu i na taj način smanjimo gubitak topline za 50-70%;
  • zasadimo bar jedno novo stablo svake godine. Drveće upija negativna zračenja ugljičnog dioksida iz okoliša.

Kako bismo u zajedničkom djelovanju bili što uspješniji, pozivamo vas da koristite mjere zaštite okoliša koje trenutno provodi Grad Pula-Pola:

  • sufinanciranje obnove pročelja građevina i zamjena stolarije – Dolcevita

Detalje možete pronaći na poveznici: https://www.pula.hr/hr/novosti/obavijesti/detail/22952/javni-poziv-za-dostavu-prijava-za-sufinanciranje-radova-obnove-procelja-gradjevina-na-podrucju-grada-pule/

  • sufinanciranje zamjene i zbrinjavanja krovnih pokrova koji sadrže azbest.

Detalje možete pronaći na poveznici: https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/22831/grad-pula-bespovratnim-sredstvima-sufinancira-zamjenu-i-zbrinjavanje-azbestnih-krovova-i-ploca/

  • Bičiklete– najam javnih klasičnih i elektro bicikla te elektro romobila.

Detalje možete pronaći na poveznici:

https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/23542/od-iduceg-tjedna-biciklete-ponovno-na-ulicama-pule/

Svjetski dan zaštite okolišaobilježava se svake godine 5. lipnjana godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.g.) posvećene okolišu. Na toj je konferenciji usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša je da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja k održivomu razvoju.

Ove godine, Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 50. jubilarni put uz temu #OnlyOneEarth, s naglaskom na klimu, prirodu i onečišćenje. 

Želja je motivirati svakog stanovnika na planeti bez obzira gdje živi, da živi održivije.

Kao što i ovogodišnja tema kaže, samo je jedna planeta Zemlja i naša je dužnost i odgovornost zaštiti ju. Svaka, pa i ona najmanja mjera ima utjecaj na okoliš i svaki pojedinac može doprinijeti očuvanju naše planete.

Grad Pula – Pola je u proteklim godinama proveo niz edukacija i radionica vezano uz unaprjeđenje stanja sustava gospodarenja otpadom. Informacije o provedenim edukacijama i radionicama te pripadajući materijali dostupni su putem banera Razmisli, odvoji, štedi (https://www.pula.hr/hr/novosti/obavijesti/detail/20405/projekt-razmisli-odvoji-stedi/)

U sklopu projekta Razmisli, odvoji, štedi razvijena je aplikacija Razvrstaj.me Plus (https://plus.razvrstaj.me/hr/1/pula/) putem koje se na jednostavan način upisivanjem naziva otpada u tražilicu dolazi do informacija o primarnom izboru razvrstavanja otpada i upute za odlaganje navedenog otpada.

Kako bi izračunali učinke svog osobnog životnog stila na okoliš te uvidjeli što je potrebno promijeniti u trenutnom životnom stilu te ga učinili održivijim, Europska unija osmislila je kalkulator osobnog ekološkog otiska kojeg je moguće izračunati putem sljedeće poveznice: https://knowsdgs.jrc.ec.europa.eu/cfc

Više o Svjetskom danu zaštite okoliša na:

https://www.worldenvironmentday.global/

Savjeti za uštedu energije:

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/practical-advice_hr