Novosti

13/06/2022

Pula domaćin Međunarodne specijalističke škole „Suvremena dostignuća u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji bolesti ovisnosti“

U pulskoj komunalnoj palači otvorena je XIII ECPD Međunarodna specijalistička škola „Suvremena dostignuća u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji bolesti ovisnosti“ u organizaciji Europskog centra za mir i razvoj sveučilišta za mir Ujedinjenih naroda. Prisutni stručnjaci dva su se dana bavili glavnom temom naziva „Imperativ revitalizacije socijalno psihijatrijskih programa“.

Školu je uvodnim izlaganjem otvorio pulski gradonačelnik Filip Zoričić, zatim Negoslav Ostojić, izvršni direktor ECPD, Zoran Zoričić, direktor Škole, te voditelj Odjela psihijatrije Ivica Šain.

Cilj Škole bio je polaznike – liječnike, pedagoge, psihologe, socijalne radnike i druge stručnjake- upoznati s najnovijim saznanjima, praktičnim i znanstvenim dostignućima u području prevencije, liječenja i rehabilitacije bolesti ovisnosti u izvanrednim situacijama.

Direktor škole Zoran Zoričić istaknuo je važnost ove teme, s obzirom na to da bolesti ovisnosti pripadaju grupi najčešćih bolesti suvremenog čovjeka. Naglasio je kako bolesti ovisnosti direktno ili indirektno utječu na sve faze životnog ciklusa pojedinaca i obitelji, onemogućavajući puno funkcioniranje čovjeka u osobnoj, obiteljskoj, profesionalnoj i socijalnoj sferi, te da društvo u cjelini također snosi brojne posljedice zbog zloupotrebe i ovisnosti o psihoaktivnim tvarima.

Glavne teme ovogodišnje Škole bile su: Digitalizacija i bolesti ovisnosti u Agendi 2030 UN; Trendovi i problematika droga u Hrvatskoj, Funkcioniranje sistema zaštite mentalnog zdravlja tijekom COVID-19 krize, Dualni poremećaji u vrijeme epidemije COVID 19, Multidisciplinarni pristup liječenju žena u ovisnosti, Praktični aspekti suradnje zdravstva, socijalne skrbi i nevladinih organizacija, Izazovi regulacije proizvodnje, prometa i upotrebe psihoaktivnih supstanci, Integracijska trauma i bolesti ovisnosti.