Novosti

29/06/2022

Najavljeno otvaranje izložbe “Fortifikacijski sustav Pule”,

Lorena Dropulić, voditeljica projekta, UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule, i Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria najavili su otvorenje izložbe u prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u sklopu projekta Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod.

Izložba pod nazivom “Fortifikacijski sustav Pule”, autorica Katarine Marić, prof. i Katarine Pocedić, prof., viših kustosica u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell´Istria tematizira pulski obrambeni sustav – fortifikacijske objekte s naglaskom na razdoblju austrijske uprave, koja organizira ratnu luku, otvara Arsenal te kroz nekoliko faza izgrađuje obrambeni sustav, koji se sastoji od brojnih većih i manjih fortifikacijskih objekata.

“Obzirom da su radovi obnove na razini utvrde Kaštel i izgradnja dizala uspješno zgotovljene i stavljene u funkciju, a detaljnije su komunicirane prema medijima na prethodnim konferencijama u sklopu projekta, ovaj put bi se voljela referirati na uspješno provedeno kandidiranje na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini prema Programu sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koje povremeno provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Gradonačelnik Filip Zoričić je 6. prosinca 2021. potpisao Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta kojim je za provedbu projekta osigurano dodatnih 2.607.617,94 kuna bespovratnih sredstava iz Državnog proračuna, čime je postignut postotak sufinanciranja od gotovo 50 posto u odnosu na prijašnjih 39 posto”, naglasila je Lorena Dropulić, voditeljica projekta, UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša grada Pule.

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Grada Pule, izrazila je veliko zadovoljstvo do sada realiziranim aktivnostima. “Otvaranjem ove izložbe Pula fort centar, a i Kaštel, zasjati će novim sjajem te ova će izložba upotpuniti turistički doživljaj grada”, naglasila je Cinkopan Korotaj.

Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell´Istria sudjeluje, kao projektni partner na projektu ITU mehanizma, kojega je nositelj Grad Pula, ispunio je skoro sve projektne ciljeve i zadatke, a sama izložba bit će vrhunac ovoga projekta.

Ravnatelj Kešac zahvalio se nositelju – Gradu Puli na realiziranim radovima sanacije i zaštite, kojima je Muzej riješio dobar dio svojih infrastrukturnih problema, te drugom partneru na projektu – Turističkoj zajednici grada Pule, koja vodi promidžbeni dio projekta i skrbi o njegovoj medijskoj i turističkoj promociji i prezentaciji, edukaciji turističkih vodiča.

Osim iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, građa za potrebe izložbe pronađena je u brojnim drugim ustanovama; Arhivu Grada Pule, zatim su to Österreichisches Staatsarchiv, Kriegsarchiv, Heeresgeschichtliches Museum, Österreichische  Nationalbibliothek i Bildarchiv Austria u Beču, Državni arhiv u Splitu, Sveučilišna knjižnica u Puli, Archivio di Stato di Venezia, Archivio Diplomatico del Comune di Trieste i Civico Museo della Guerraper la Pace „Diego de Henriquez“u Trstu, Archivi ovescovile di Udine, Biblioteca comunale di Treviso, Narodni muzej Slovenije u Ljubljani, Imperial War Museum, London.

“Zahvalni smo i kolekcionarima Ivanu Bogavčiću iz Zagreba i Nikoli Pajiću iz Pule, koji su nam omogućili uvid u njihove zbirke i korištenje građe,” istaknuo je Kešac.