Novosti

10/07/2022

Gradonačelnik Filip Zoričić: Jedno veliko hvala svima koji su pomogli da požar u Puli stavimo pod kontrolu i bez žrtava

Nakon što je stavljen pod kontrolu jedan od najvećih požara u povijesti Pule, koji je izbio u subotu, 9. srpnja u naselju Valdebek, na požarištu su u nedjelju, 10. srpnja 2022. godine o stanju izvijestili gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivica Rojnić i predsjednik Mjesnog odbora Valdebek Danijel Moretti.

„Najprije bih želio zahvaliti našim vatrogascima iz Pule, čitave Puljštine, Labina, Pazina, Rovinja na iznimnoj hrabrosti i isto tako svim sugrađankama i sugrađanima koji su pružili pomoć bez ikakvih kalkulacija. Posebnu zahvalu upućujem pilotima triju kanadera i njihovim zapovjednicima koji su iznimno brzo iz Zadra doletjeli u Pulu i pomogli u gašenju požara na nepristupačnom terenu te spriječili veću katastrofu. Zahvaljujući svima njima, našim gradskim poduzećima, Hrvatskim šumama, Zračnoj luci, policiji, hitnoj pomoći, Općoj bolnici, HEP-u koji su reagirali iznimno brzo požar je stavljen pod kontrolu bez ijedne žrtve i bez da je i jedna kuća zapaljena“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić koji je prethodno obišao teren i razgovarao s građanima.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivica Rojnić izvijestio je da je u požaru stradalo oko 40 hektara šume. Vatrenu stihiju, uz zračne snage s tri kanadera, gasilo je 70-ak vatrogasaca iz JVP Rovinj, Pazin, Labin, DVD Pula, Medulin, Ližnjan, Marčana, Vodnjan, Fažana, Peroj, Svetvinčenat i Sutivanac, a tijekom čitave noći na požarištu je dežuralo 26 vatrogasaca sa sedam vozila. Rojnić je ujedno najavio kako tijekom dana očekuju dodatne snage za saniranje „rubova“ požara.

„Tijekom dana nastojat ćemo što više dijelova u potpunosti ugasiti, jer vremenska prognoza u noći donosi ponovno buru i ne bismo voljeli da se vatra ponovno proširi. Vatrogasci će i narednih dana biti na požarištu. Ostajemo na terenu čuvati građane i njihovu imovinu“, poručio je zapovjednik Rojnić.

Predsjednik Mjesnog odbora Valdebek Danijel Moretti zahvalio je mještanima mjesnog odbora i ostalim građanima Pule koji su spremno došli gasiti požar te vatrogascima i pilotima kanadera koji su pomogli da požar prođe bez žrtava.

Nakon što požar bude ugašen u suradnji s Hrvatskim šumama utvrdit će se nastala materijalna šteta.