Novosti

15/07/2022

Izrađen georeferencirani ortofoto snimak opožarenog područja na Valdebeku, Dolinki i Vintijanu

Tvrtka GEOGRUPA d.o.o. iz Pule za potrebe analize podataka opožarenog područja na Valdebeku, Dolinki i Vintijanu izradila je georeferencirani ortofoto snimak visoke rezolucije (1piksel/5cm). Zbog iznimnog interesa javnosti, ortofoto snimak postavljen je na GISPORTAL Grada Pule ovdjei Općine Medulin ovdje.

Ukupna opožarena površina iznosi 44 hektara.

GISPORTAL omogućuje analize širenja  požara, mjerenja površina opožarenog područja, mjerenja  udaljenosti između opožarenih površina i objekata, kao i vizualnog utvrđivanja razmjera opožarenih površina (pogotovo između kuća).

Kako je to ogromna količina podataka, potrebno je naglasiti da se to ne može pregledavati mobitelom nego samo putem računala.

Tvrtka GEOGRUPA d.o.o. registrirana je kao operater sustava bespilotnih zrakoplova u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo. Udaljeni piloti koji su upravljali  bespilotnom letjelicom (dronom)  imaju položene dozvole za A1/A3 i A2 kategorije leta, te je snimanje prijavljeno Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe  preko AMC portala, uz pisanu suglasnost Grada Pule za ciljano snimanje opožarenog područja.