Novosti

19/07/2022

Otvorena izložba Cinemaniac Misliti Film

U nedjelju, 17. srpnja 2022. godine otvorena je izložba “SANJA, LYNNE, MARTINA, TANJA, GUNVOR, BARBARA, CAROLEE, MARIJA, GUERILLA GIRLS”  u Gradskoj galeriji Pula. Radi se o dvadeset prvom izdanju projekta Cinemaniac Misliti Film koji ove godine imenuje, uključuje, ističe rad umjetnica i umjetnički rad žena. Formira se kao privremena konstelacija nekoliko recentnih radova umjetnica koji u okviru skupne izložbe stvaraju dijalog umjetničkih pojava, te otvaraju prostor mišljenja i djelovanja koji se bavi pozicijom umjetnica u sustavu umjetnosti i umjetničkom radu, kao i njihovim položajem u društvu.

U ovom dijalogu teksta, glasa, riječi i govora, statičnih i pokretnih slika, uz  autorice Sanju Iveković, Lynne Sachs, Martinu Meštrović i Tanju Vujasinović, prisutne su kao protagonistice oko kojih se razvija izložbeni narativ značajne međunarodne umjetnice upisane u antologiju avangardnog filma Gunvor Nelson, Barbara Hammer, Carolee Schneeman u kratkom eksperimentalno- dokumentarnom filmu Carolee, Barbara, Gunvor (2018) američke umjetnice i filmašice Lynne Sachs, zatim hrvatska kiparica Marija Ujević u zapaženom animirano eksperimentalnom filmu Mačka je uvijek ženska (2019) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, dok je tekstualni rad, poetsko politički pamflet Zašto je dobro biti umjetnica u karanteni (2020) poster Sanje Iveković posveta antologijskom proglasu The Advantages of Being a Woman Artist (1988)  feminističke umjetničko protestne grupe Guerilla Girls.

Već dva desetljeća Cinemaniac Misliti film, kao popratni program Pulskog filmskog festivala, predstavlja aktivni kontekst koji omogućava prezentiranje umjetničkih djela, mjesto susreta u kojem se integriraju društveni, kulturni, tehnološki aspekti, mjesto gdje se susreću umjetnost, umjetnici, institucije i publika, stvaraju novi oblici suradnje, formirajući mjesto kritičke refleksije konteksta u koji smo uronjeni.

CINEMANIAC > MISLITI FILM predstavlja višegodišnju istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, koja se od 2002. godine realizira kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu.