Novosti

21/07/2022

Gradonačelnik Filip Zoričić primio nagrađivane maturante Gimnazije Pula

Gradonačelnik Filip Zoričić u pulskoj Komunalnoj palači 21. srpnja 2022. godine primio je nagrađivane maturante i ravnatelja Gimnazije Pula Nikolu Vujačića te im čestitao na uspjesima.

Maturantica Elena Kiss uspješna je slikarica koja krenula s tradicionalnim tehnikama i akrilom na platnima različitih veličina, a onda se upustila i u istraživanje digitalnog vizualnog svijeta. Želja joj je studirati grafički dizajn u vizualnoj komunikaciji. Planira ostati u Hrvatskoj, ali bi željela i putovati. Elena je gradonačelniku pokazala dio ilustracija koje krase zidove Gimnazije.

„Elenu smo primijetili u školi jer smo radili projekt Stara hrvatska književnost u novom ruhu te je trebalo napraviti ilustracije za Juditu i Novelu od Stanca. Ona je napravila svoje autentične crteže koji su spektakularno lijepi i onda smo dogovorili da imamo jednu trajnu izložbu tih radova u našoj školi. Svima nam je jako zbog toga drago“, rekao je ravnatelj Gimnazije Nikola Vujačić.

Maturanti Martina Licul i Alan Burić osmislili su Virtualnu knjigu koju su pokazali gradonačelniku. Riječ je zapravo o knjizi s praznim listovima koji su numerirani, te kako kamera očitava brojeve stranice, tako se na praznim stranicama prikazuje određeni videozapis. Virtualna se knjiga planira primjenjivati za druge učeničke radove, za multimediju, izložbe i slično. Ravnatelj je pojasnio da Virtualna knjiga ima papir, ali s digitalnim sadržajem. Bila je jako zapažena na Info sajmu pa planiraju ići na Sajam inovacija. 

Gabriel Radović, Karmen Košir i Petra Ivanda, također maturanti, sudjelovali su na Višejezičnom natjecanju glazbenih spotova s autorskom pjesmom i spotom “Changements et metamorphoses”. Natjecanje je uključivalo preko 1000 sudionika, te je svatko napravio svoju autorsku pjesmu na jednom od pet zadanih jezika. Među 50 glazbenih spotova, spot pulskih Gimnazijalaca osvojio je prvo mjesto. Karmen je ispričala da su se na poticaj profesora francuskog odlučili za spot na francuskom jeziku. Spot možete pogledati ovdje.

„Iskoristite svi Erasmus jer vam donosi intelektualno bogatstvo. To je bogatstvo vašeg studija i iskoristite sve što vam se nudi. Na studiju budite svoji i samokritični. Studij je jako lijep, a nakon njega dolazi jedna nova stepenica“, savjetovao im je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik im je poručio da uvijek mogu računati na podršku Grada Pule jer Grad, razmišljajući o budućnosti mladih, razvija i priprema razne pogodnosti.