Novosti

21/07/2022

Predstavnici Grada posjetili Udrugu gluhih i nagluhih Istarske županije

Udrugu gluhih i nagluhih Istarske županije u četvrtak, 21. srpnja 2022. godine posjetili su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov. Tom su prigodom predsjednik Udruge Ivica Jolić i tajnica Alma Zulim naglasili kako predstavljaju jednu od najstarijih udruga osoba s invaliditetom na području Istarske županije. Razgovaralo se i o važnosti Udruge za njihove članove i ostale osobe oštećena sluha kako bi im se pomoglo u ostvarivanju njihovih prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, socijalne skrbi i zapošljavanja.

„Udruga se financira isključivo iz projekata. Zahvaljujemo Gradu Puli na podršci i financiranju tri projekta. Uz Grad Pulu financira nas Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva, Istarska županija te ostali gradovi i općine u Istarskoj županiji, Poreč, Rovinj, Labin, Pazin, Općina Marčana….Svima zahvaljujemo jer bez njihove podrške ne bismo mogli opstati“, rekla je tajnica Udruge Alma Zulim.

Partneri su i u projektu „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“, „Suvremene usluge za osobe oštećena sluha“ Udruge Videatur, a s Fakultetom elektronike i računarstva surađuju na projektu “Pristupačnost 2021.“ 

Najavili su kako su u fazi osmišljavanja projekta „Dijalog u tišini“ kojim bi se općoj populaciji približio svijet gluhih osoba i ujedno senzibilizirala javnost. 

Udruga gluhih i nagluhih  osnovana je 1948. godine i danas okuplja 80-ak članova iz Istarske županije, većinom iz grada Pule. Otvoreni su za sve osobe oštećena suha koje trebaju pomoć za ostvarivanje svojih prava te pružaju usluge tumača/prevoditelja  hrvatskog znakovnog jezika.

Provode i ostale aktivnosti, kreativne i likovne radionice, predavanja psihologa, organiziraju zanimljive izlete, rekreiraju se kroz aktivnost nordijskog hodanja, igraju pikado, održavaju turnire u šahu i pikadu. Sve aktivnosti provode kako bi svoje članove uključili u društveni život zajednice i socijalizirali.