Novosti

02/08/2022

Marija Marković Nikolovski nova predsjednica Gradskog vijeća Pule

Gradsko vijeće Pule na sjednici održanoj u ponedjeljak, 1. kolovoza 2022. godine razriješilo je dosadašnju predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić (Možemo!) i s 12 glasova „za“ izabralo Mariju Marković Nikolovski.

Podsjetimo, inicijativi za smjenu sada već bivše predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić 4. srpnja 2022. godine pokrenuo je vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula i pritom prikupio dovoljnih 10 potpisa vijećnika. U toj mu se inicijativi pridružilo četvero vijećnika Nezavisne liste Filipa Zoričića, troje SDP-ovih vijećnika, dva iz redova HDZ-a te naknadno i Marija Marković Nikolovski, od 29. srpnja nezavisna vijećnica, te Gordana Ferenčić iz Zelenog saveza.

Tih 12 vijećnika na sinoćnjoj sjednici glasovalo je za smjenu Radojčić, dok su vijećnici Možemo! bili su protiv. IDS-ovih šestero vijećnika prethodno je napustilo sjednicu.

„Nema ovdje nikakvog političkog niti antireferendumskog, koruptivnog, pogodovačkog djelovanja. Ovdje se radi o čistoj povredi Poslovnika tijekom „čudne sednice“ kada su se s ove govornice obraćale dvije osobe i to neprimjerenim rječnikom prema vijećnicima. Nije sporno da se građanskoj inicijativi Referendum za Lungomare omogući sudjelovanje na javnoj sjednici, ali način na koji je do toga došlo nije primjeren“, obrazložio je Rašula.

Nakon što je Radojčič razriješena dužnosti, privremeno je dužnost predsjednika Gradskog vijeća preuzeo potpredsjednik Kristian Biteri, a već na sljedećoj i posljednjoj točki dnevnog reda, gotovo maratonske sjednice, za predsjednicu Gradskog vijeća Pule izabrana je Marija Marković Nikolovski koja bi tu dužnost trebala obnašati u naredne gotovo tri godine.

Na vijećničkim klupama našli su se i izvještaji o poslovanju 13 trgovačkih društava za 2021. godinu i to za Castrum, Fratarski, Kaštijun, Luku Pula, Monte Giro, Plinaru, Pragrande, Herculaneu, Pula Parking, Pulapromet, Pula Sport, Tržnicu i Vodovod te Nogometnog kluba Istra 1961 d.d. koje su vijećnici jednoglasno usvojili, izuzev izvještaja za Pula Parking koji je prošao sa 16 glasova „za“ i četiri vijećnička glasa platforme Možemo! „protiv“.

Nakon što se Grad Pula odlučio uključiti u Program društveno poticane stanogradnje na sinoćnjoj sjednici usvojena je Odluka o uvjetima, mjerilima i postupku za kupnju stanova. Donesen je i Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Pule za razdoblje od 2022.-2024. godine.