Novosti

10/08/2022

Programi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

 Ljeto u knjižnici

Gradska knjižnica i čitaonica Pula tijekom srpnja i kolovoza organizirala je razne programe i radionice u Dječjoj knjižnici, Knjižnici Veruda, Knjižnici Vodnjan i Knjižnici Žminj te dijelom i u Čitaonici Kluba umirovljenika umjesto u Središnjoj knjižnici koja je do daljnjeg zatvorena radi sanacije prostora nakon požara. Aktivnosti su većinom namijenjene predškolcima i učenicima osnovne i srednje škole. Sudjelovanje na aktivnostima se ne naplaćuje te je potrebna prijava zbog ograničenog broja sudionika.

POSTANI LJETNI NAJČITATELJ GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE PULA
U ograncima Gradske knjižnice i čitaonice Pula - Dječja knjižnica, Knjižnica Veruda, Knjižnica Vodnjan i Knjižnica Žminj – od 11. srpnja do 31. kolovoza 2022. organizirano je natjecanje Ljetni najčitatelj. Ljetni najčitatelji biraju se u četiri kategorije: predškolci, učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolci. Cilj je pročitati najviše knjiga u svojoj kategoriji. Svečanim proglašenjem pobjednika te uručenjem nagrada i priznanja obilježit će se Međunarodni dan pismenosti - 8. rujna.

  • AKTIVNOSTI U SRPNJU I KOLOVOZU

VJEŽBE ČITANJA ZA UČENIKE 1. i 2. RAZREDA

Tijekom srpnja i kolovoza u Dječjoj knjižnici održavaju se Vježbe čitanja za mlađi osnovnoškolski uzrast uz pomoć kvalitetne stručne literature iz područja razvoja govora, jezika i izražavanja. Čitanje prate usmene i pismene jezične igre, vježbe pamćenja, pažnje, prepričavanja i razumijevanja pročitanog. Vježbe čitanja organizirane su u dva termina, ovisno o dobi polaznika: za učenike prvog razreda osnovne škole održavaju se svake srijede, a za učenike drugog razreda svakog četvrtka.

PRIČAONICE SRIJEDOM

U Knjižnici Veruda tijekom srpnja i kolovoza srijedom od 10 sati održavaju se ljetne kreativne pričaonice. Radionice su namijenjene djeci predškolske i mlađe školske dobi.

RADIONICE SRIJEDOM U KNJIŽNICI VODNJAN

Tijekom srpnja i kolovoza u Knjižnici Vodnjan održava se niz radionica namijenjenih djeci mladima, kroz koje se upoznaje s prirodnim proizvodima i njihovom praktičnom primjenom (ljekovito bilje, začini, med i pčelinji proizvodi, čajevi…).

  • AKTIVNOSTI U KOLOVOZU


SLOVA U POKRETU
U prostorima Čitaonice kluba umirovljenika Pula od 8. do 12. kolovoza održava se radionica animiranog filma Slova u pokretu, koju vodi Marko Zdravković-Kunac iz Pulske filmske tvornice. Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole koji s voditeljem kreiraju priču na temu povijesti knjižnica i pisma, elemente priče pretvarati u sličice, a rezultat rada bit će animirani film.
 

IZGRADI PRIČU
Ciklus kreativnih radionica Izgradi priču s 3D olovkama održava se u Dječjoj knjižnici utorkom od 9. do 30. kolovoza. Radionice su namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole.

NEL MARE BLU

Radionice poticanja učenja talijanskog jezika održane su u Knjižnici Vodnjan i Dječjoj knjižnici 8. i 10 kolovoza u suradnji s udrugom Piccoli terremoti. Radionice su bile otvorenog tipa i namijenjene djeci od 4 do 8 godina, koju se kroz glazbu i kreativni izričaj potiče na učenje stranih jezika od najranije dobi.

  • OSTALE AKTIVNOSTI

LJETNA KNJIŽNICA NA FRATARSKOM OTOKU – KNJIGU NA SUNCE!

Ljetna knjižnica na otvorena je 11. srpnja, a knjige će posjetiteljima Fratarskog biti dostupne do 4. rujna. Radi se o otvorenom tipu knjižnice (odnosno za posudbu knjiga nije potrebno biti član knjižnice) koju Knjižnica u suradnji s Fratarskim d.o.o. šestu godinu zaredom realizira u sklopu projekta Knjigu na sunce! Knjižnica se nalazi uz recepciju i namijenjena je svima, a knjige se mogu posuđivati 24 sata dnevno. Na policama ove besplatne knjižnice nalaze se romani na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku raznih žanrova, knjige za djecu i mlade, slikovnice za najmlađe, stripovi. Projekt je pokrenut s ciljem promocije knjižnice, knjige i čitanja te dostupnosti knjiga posjetiteljima Fratarskog otoka.