Novosti

11/08/2022

Ljetno čitanje uz knjige iz Knjižnice Veruda i Dječje knjižnice

Najtoplije je doba godine, vrijeme godišnjih odmora i predaha od svakodnevnih obaveza, idealno za opuštanje uz dobru knjigu. Knjižnica Veruda prigrlila je veliki broj korisnika koji inače posuđuju građu u Središnjoj knjižnici te iako u nešto skromnijem fondu ipak svatko može pronaći nešto za se. Korisnici prednost daju beletristici i to romantičnim ljubavnim pričama Maye Banks, Julie Garwood, Colleen Hoover, obiteljskim sagama Sarah Lark, Elene Ferrante... Oni koji vole intrigantnije štivo biraju krimiće ili psihološke trilere trenutno najpopularnijih skandinavskih autora kao što su Jo Nesboe, Lars Kepler, Camilla Lackberg, ali i napete slučajeve britanske inspektorice Stone. Čitaju se i djela na popisu školske lektire koje vraćaju sjećanje na školske dane, odnosno klasici poput Tolstoja, Dostojevskog, Balzaca i Bronte. Vrlo su popularni i hrvatski autori Marina Vujčić, Ivica Prtenjača, Damir Karakaš, te Puljani Marilena Dužman, Vlatko Ivandić, Amir Alagić, Tatjana Gromača... Djeci su i dalje omiljeni junaci iz serijala o Harryju Potteru, zvrckasti likovi proizašli iz pera Davida Williamsa, zabavne dogodovštine simpatičnog Grega te stripovi Lucky Luke, Alan Ford i Garfield.

U Dječjoj knjižnici među najpopularnijim slikovnicama za djecu do šeste godine su one koje govore o osjećajima, životinjama te zanimanjima, kao i taktilne slikovnice, slikovnice-igračke i priče, ali i popularna znanstvena literatura namijenjena njihovom uzrastu. Izbor slikovnica je veoma bogat stoga će svako dijete sigurno pronaći naslov i temu koja ga zanima. Djeca školskog uzrasta za vrijeme školskih praznika čitaju zabavne romane i stripove, posebno su popularni autori Jeff Kinney, David Walliams, Andy Shepherd, Aaron Blabey, Chris Hoy. Najčitaniji stripovi u Dječjoj knjižnici su Čovpas (Dav Pilkey), Sestre (William Maury), Tajni život ljubimaca (Goum) i Luka (Bruno Dequier).

Podsjećamo i na produženo ljetno radno vrijeme u Knjižnici Veruda i Dječjoj knjižnici, od ponedjeljka do petka od 7.30 do 20.00 sati te subotom od 7.30 do 13.00 sati.