Novosti

01/09/2022

Obilježenja 78. godišnjica formiranja 43. Istarske divizije

Povodom obilježavanja 78. godišnjice formiranja 43. Istarske divizije zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul zajedno s Romanom Bošcem, potpredsjednikom SABA RH i ŽUABA Istarske županije, Borisom Siljanom, predsjednikom UABA Pule i Lovrom Sangalettijem, tajnikom UABA i ŽUABA Istarske županije u Čabru je položio vijence ispred spomen ploče na Domu kulture koji nosi ime te partizanske postrojbe.

Na obilježavanju su prisustvovali i članovi Udruga i Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije te predstavnici Grada Čabra.

„U Čabru je prije 78 godina, točno 29. kolovoza, osnovana 43. istarska divizija NOVJ. Prvi zapovjednik bio je Savo Vukelić, a politički komesar Josip Skočilić. U trenutku osnivanja imala je 3392 borca, te se po tome vidi koliki je bio odaziv. U sustav Divizije ušle su Prva, Druga i Treća istarska brigada i Talijanski bataljun Pino Budicin. Jako je važno napomenuti da se već tada stvorila baza jer je postojao suživot, bratstvo i dvojezičnost.  Ove su vrijednosti i dan danas prisutne u našoj Istarskoj županiji i mi ih s ponosom gajimo i ističemo“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul i izrazio želju da se susreti dva pobratimljena grada, Grada Pule i Grada Čabra, redovito održavaju s ciljem suradnje na gospodarskom, kulturnom i na svim drugim područjima te zajedničkim projektima.


Ovim činom odana je počast svima koji su sudjelovali u herojskim borbama protiv fašizma te se još jednom skrenula pozornost na značaj postojanja 43. Istarske divizije za stanovnike Gorskog Kotara i Istre. Naime, 43. istarska divizija formirana je 29. kolovoza 1944. godine u Čabru. Od studenog 1944. godine u sastav divizije ušao je artiljerijski divizion. Operativna područja divizije bila su Istra, Gorski Kotar i Hrvatsko primorje, te područja u Sloveniji, Pokupju i Žumberku.