Novosti

01/09/2022

Grad Pula: Stvorili smo sve preduvjete za siguran početak nove školske godine

Kontrola zaustavljanja i parkiranja vozila u zonama odgojno-obrazovnih ustanova

Uoči početka nove pedagoške i školske godine Grad Pula poduzeo je sve potrebne aktivnosti kako bi učenicima omogućili siguran i nesmetan prilaz školama.

S ciljem prevencije neželjenih događaja, osiguranja normalnog tijeka prometa, kretanja pješaka i sigurnosti najmlađih sudionika u prometu Odsjek redarstva Grada Pule u narednom razdoblju provodit će pojačan nadzor parkiranja vozila ispred odgojno-obrazovnih ustanova, a s početkom nove pedagoške i školske godine i zaustavljanje vozila ispred vrtića i škola.

Ovim putem apeliramo na roditelje da se pridržavaju prometnih propisa te da u blizini škola i vrtića prilagode brzinu kretanja vozila te da izbjegavaju nepropisno parkiranje na kolniku ili nogostupu čime se izravno ugrožava sigurnost djece. Molimo sve vozače da povećaju pažnju prilikom upravljanja vozilima u području škola i vrtića.

Podsjećamo, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisao je gdje se ne smije parkirati vozilo i te zone ne moraju biti posebno označene prometnim znakovima, već zabrana jasno proizlazi iz zakonskih odredbi. Nije dozvoljeno zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tijek prometa ili kretanje pješaka.

Prometni znakovi, signalizacija i oprema na cestama postavljaju se na način da ih sudionik u prometu može pravodobno uočiti.

U nadi i želji da djeca sretno i sigurno sudjeluju u prometu molimo vas da pridonesete njihovoj sigurnosti na način da poštujete prometna pravila i na taj način svi zajedno preventivno djelujemo u sprječavanju neželjenih situacija u prometu.