Novosti

02/09/2022

U Galeriji Hermana otvorena izložba Novi radovi- Nuove opere Gualtiera Mocennija

U pulskoj Galeriji Hermana 1. rujna 2022. godine otvorena je izložba novih slika Gualtiera Mocennija, istaknutog kipara, slikara i grafičara. Otvaranju izložbe su ispred Grada Pule prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin.

Najvažnija djela ovog pulsko-milanskog umjetnika su skulpture koje su uveliko promijenile pojam i percepciju spram umjetničkog djela nadolazećim generacijama likovnjaka, a slikarski je izraz uglavnom pratio ponajbolja skulptorska ostvarenja. Mocenni kaže da se podjednako osjeća i kiparom i slikarom, pa tako i njegovi posljednji radovi odaju njegove slikarske afinitete.

„Radi se o slikama manjih formata koje analogno prate autorova kiparska promišljanja, a to su uglavnom grafistička i minuciozna obrada površine njegove javne plastike, ali i pojedinih fragmenata realiziranih u kamenim skulpturama. Mocennijevo je slikarstvo još uvijek (na moju osobnu radost) bespredmetno, geometrijsko, koliko dekorativno toliko i suptilno“, napisao je Vedran Šilipetar, domaćin Galerije Hermana.

Do danas je Mocenni izlagao na više od 300 samostalnih izložbi, među kojima su najvažnije one u Genovi i Milanu (1973.), Bergamu i Zagrebu (1974.), Parizu (1981.), Spoletu (1983.), Palazzolu sull’Oglio kraj Brescie (1992.), Abilenu, Texas - SAD (2003.), Rovinju (2005.). U slikarstvu radi poetične slike i grafike kombiniranim tehnikama, a kao kipar skulpture geometrijskih oblika smještene u javnim prostorima. Sudjelovao je na više od 50 međunarodnih kiparskih simpozija.

Najvažnija kiparska Mocenijeva djela su Spomenik Puli na Vidikovacu (1976-1979), Četiri godišnja doba – hommage Vivaldiju u Istarskom narodnom kazalištu (1989), Četiri elementa u bivšem kamenolomu na Valkanama (1990), Spomenik u Gortanovoj uvali (1994). Povelju počasnog građana Grada Pule dobio je 2011. godine, a 2017. godine počasni građanin Istre.