Novosti

02/09/2022

Održan sastanak Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Pule

U pulskoj Komunalnoj palači 2. rujna 2022. godine održan je sastanak Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Pule radi požara koji se dogodio dana 09. srpnja 2022. godine na području MO Valdebek.

Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda („Narodne novine“ broj 16/19), određeno je da odluku o proglašenju prirodne nepogode za jedinice lokalne samouprave na području županije donosi župan na prijedlog gradonačelnika ili općinskog načelnika.

Prirodna nepogoda može se proglasiti ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu. Izvorni prihodi Grada Pula-Pola za 2021. godinu iznose 211.524.555 kn, a 20 posto od tog iznosa čini 42.304.911 kunu.

Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda Grada Pule zaključilo je kako je šteta nastala u požaru manja od iznosa koji je potreban za proglašenje prirodne nepogode, pa prema tome ne postoji pravni osnov za predlaganje Gradonačelniku Grada Pule za pokretanje postupka proglašenja prirodne nepogode prema Županu Istarske županije.