Novosti

07/09/2022

0d 9. do 11. rujna “Giornate di Sergio Endrigo a Pola – Dani Sergia Endriga u Puli"

U Zajednici Talijana u Puli održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program, koji će nadolazeći vikend učiniti posebno interesantnim,  “Giornate di Sergio Endrigo a Pola – Dani Sergia Endriga u Puli”.  Trodnevna je to manifestacija koja će pobliže upoznati sve zainteresirane građane o Sergiu Endrigu: pjesniku, kantautoru, velikom Puležanu kojeg je potrebno sačuvati u kolektivnoj svijesti našega Grada. Upravo je zbog tih razloga projekt prihvaćen od strane Grada Pule te financiran putem Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva.

Na konferenciji su sudjelovali zamjenik gradonačelnika iz redova Talijanske nacionalne zajednice Bruno Cergnul, pročelnica za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin, predsjednik Izvršnog odbora Talijanska Unije Marin Corva, Edi Cukerić, producent albuma, Igor Galo te, uz predsjednicu Zajednice Talijana, i ravnateljica INK, Gordana Jeromela Kaić.

Predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich napomenula je da je namjerno odabran današnji dan za obraćanje medijima. Naime, 7. rujna 2005. u Rimu je preminuo Sergio Endrigo, a koji je rođen u Puli 15. rujna 1933. godine.

Projekt je izuzetno važan za Zajednicu, ali i za Grad. Projekt te sam album Matije Dedića  „Matija Dedić plays Sergio Endrigo” dokazuje koliko su isprepleteni životi veliko bogatstvo.

“Samim sadržajima programa željeli smo dati onu intimu, skoro skrivenu notu povezanosti Sergia Endriga, Arsena Dedića i njihove djece Matije i Claudije, poručili su organizatori.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske Unije, Marin Corva, naglasio je važnost projekta, njegovu kvalitetu i vidljivost koju će Sergio Endrigo kroz sam projekt dobiti među građanstvom. Talijanska Unija financirala je projekt sredstvima Vlade Republike Hrvatske te je Corva zahvalio na radu i trudu Zajednice, ali  Vladi Republike Hrvatske koja podržava projekte poput ovoga redovnim financiranjem.

Ovaj događaj jedan je od najljepših kulturnih događaja u našem gradu zadnjih godina. On je slika Pule, našega grada, slika memorije, romantike i suživota. Na ovakav način oživjeti sjećanje na našeg velikog umjetnika može samo umjetnost, može samo kultura i može samo Pula. Grad i gradonačelnik svesrdno su podržali ideju, jer ona će od sada nadalje, stvarajući tradiciju, sačuvati izgubljeno blago našega grada. Uživati u pjesmama Sergia Endriga, u današnjoj navali svakojake glazbe, posebnost je na koju jesmo i moramo biti ponosni. Pula je i po ovome svjetski grad, jer Sergio je bio naš i svjetski“, rekao je zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul.

Pročelnica Emina Popović Sterpin naglasila je važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine našega Grada te njegovanje multikulturalnih vrijednosti i projekte poput ovoga.

"Grad Pula odlučio je podržati projekt te se nadamo da još uvijek postoje entuzijasti koji će nastaviti osmišljavati projekte i približavati dugo zaboravljene stvari mlađim generacijama", očekuje pročelnika Popović Sterpin. Ujedno je pozvala je građane da dođu na koncert u INK u nedjelju 11. rujna u 20,00 sati koji je za građane besplatan kao i ostali programi tijekom trajanja manifestacije.

Ravnateljica INK iGordana Jeromela Kaić izrazila je iznimno zadovoljstvo suradnjom s Talijanskom Unijom i Zajednicom Talijana.

“Ovo nije prva suradnja a dakako niti posljednja, drago nam je biti dijelom projekta te iskoristiti mogućnosti koje samo kazalište posjeduje i u tehničkom smislu, ali i ljudskim resursima. Veselimo se novoj kazališnoj sezoni koju otvaramo upravo velikim glazbenim koncertima poput koncerta Matije Dedića u nedjelju u 20 sati na velikoj sceni u INK”,  rekla je ravnateljica Jeromela Kaić.

Igor Galo, glumac i radatelj, predstavio je autorski kratki dokumentarac koji će biti predstavljen premijerno u subotu, a koji je snimljen davne 1990. upravo u tek obnovljenom i otvorenom INK povodom zajedničkog koncerta Arsena Dedića i Sergia Endriga.

“Bogatstvo “slučajnog” snimanja jest upravo stvaranje memorije, a prikazivanjem će postati dio kolektivnog pamćenja, i zato je važno pokazati film, koji traje kratko, ali govori jako puno” ,rekao je Igor Galo.

Program je oblikovan na način da bude sveobuhvatan, da tematika bude lik i djelo Sergija Endriga te umjetnost i vještina Matije Dedića. Album koji je Matija snimao u INK početkom ljeta sadrži 11 kompozicija, pjesama Sergija Endriga koje je Matija Dedić kao vrsni pijanist odsvirao. Zahvala ide INK za izuzetnim uvjetima rada, snimanja, profesionalnosti Edija Cukerića, Branka Crnogorčića te Bruna Legovića ton majstora INK, bez kojih albuma zasigurno ne bi bilo. Vizual albuma te grafičko rješenje je djelo Matka Plovanića.

Tamara Brussich na kraju je pročitala tekst koji je Claudia Endrigo, kćer Sergia Endriga napisala za knjižicu u CD u:

Questo disco scuote le viscere nel profondo. E’ un disco che ti penetra sotto pelle e non ti lascia più. Gli splendidi arrangiamenti sulle musiche meravigliose di papà, il tocco magico e poetico di Matija sui tasti del pianoforte ti accarezza come le onde del mare.

L’amicizia tra Arsen, papà di Matija e Sergio, mio padre è racchiusa tutta in queste note. Grazie Matija!

Claudia Endrigo, Roma agosto 2022

Ovaj CD svojom snagom prodire do same dubine duše. Tako je moćan da ulazi pod kožu nevjerojatnom snagom koja ne popušta. Prekrasni aranžmani tatine glazbe i Matijin čarobni poetski dodir glasovirskih tipki miluju te poput morskih valova.

Prijateljstvo Matijinog oca Arsena i Sergia očuvano je u tim notama. Hvala Matija!

Claudia Endrigo, Rim, kolovoz 2022.