Novosti

08/09/2022

Otvaranje izložbe Alija Rešić-Retrospektiva

U petak, 9. rujna 2022. godine u 20 sati u Gradskoj galeriji Pula, Kandlerova 8, otvara se Izložba Alije Rešića – Retrospektiva. Izložba ostaje otvorena do 15. listopada 2022. godine, a može se posjetiti radnim danom od 17,00 do 21 sat i subotom od 10,00 do 13,00 sati.

Žena nosi svijet, jednom je prigodom izrekao akademski kipar Alija Rešić. Sagledavši na ovoj retrospektivnoj izložbi radove iz gotovo svih faza njegovog bogatog opusa, vidljivo je da je Rešić svoje stvaralaštvo u najvećoj mjeri posvetio ženi. Za Aliju ona predstavlja pojam uzvišenosti, čistoće i savršenstva, te svoje brojne aktove modelira s naglašenim pijetetom ne zatomljujući njihov erotski naboj. Premda autor akcentira putenost, ženu ne tretira kao prolazni objekt požude već suptilno naglašuje njen karakter majčinstva i plodnosti, ali i snažnu osobnost čiji ratiopobjeđuje brojne turbulencije svakodnevnog života. Jedna takva Alijina ženska figura desetak je godina stajala ispred ulaza u podzemni antikvarni svijet poznatog boema, sakupljača, erudita i hodajuće pulske znamenitosti Borisa Nemeša.

Izlazak Rešićevih skulptura iz galerijskog prostora u gradsko tkivo oplemenio je javne površine i ukazao da je došlo vrijeme da Pula ne bude više gradom razasutih bisti i da se spomenička plastika počne sustavno planirati.

Paralelno s kiparstvom, Rešić se sve intenzivnije bavi crtežom i slikarstvom te je u tim izričajima znatno slobodniji nego u skulpturama, premda im je početna vokacija identična. Slikane i crtane kompozicije rađene su brzo, gotovo skicozno, a odišu jakim ekspresionističkim nabojem koji ukazuje na veliki likovni potencijal autora koji svoje vizije želi što prije realizirati te dolazi do laganih odstupanja od zadanosti forme i strogosti proporcija, što si rasni kipar kao što je Alija ne može dopustiti kada radi u svom matičnom mediju. Crteži i slike levitiraju na rubu kompozicionih i oblikovnih zakonitosti, a u sprezi s autorovim istraživanjima forme rezultiraju specifičnim modernističkim manirizmom.

Alija Rešić kipar je koji ne izlaže prečesto, ne sudjeluje aktivno u likovnim i kulturnim strukturama, ne zanimaju ga tijekovi suvremenosti  niti ikakva trendovska pripadnost. Dosljedan svojoj rasterećenoj, opuštenoj i pomalo romantičnoj poetici i izvjesnom anakronizmu, čini svjestan odmak od stvarnosti te pušta da vrijeme protiče mimo njega. Svoj likovni izraz godinama njeguje isključivo kao sredstvo uživanja, a ne kao programski zadatak ili cehovsku obavezu, a promocija vlastitog rada nije ga u stvari nikada odviše zanimala jer stvara samo kad to doista želi. Istovremeno je homo ludensi homo faber, jer za njega prije svega vrijedi pravilo da je stvar vrijedna ako je s ljudskom rukom i radošću napravljena, jer kako kaže: umjetnost je dio života,a život je umjetnost.

Alija Rešić rođen je 1952. godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Školu Primijenjenih umjetnosti upisuje 1970. godine u Sarajevu u klasi prof. Alije Kučukalića, ali već sljedeće godine odlazi u Zagreb gdje na školi Primijenjenih umjetnosti upisuje odjel kiparstva kod prof. Ante Despota i prof. Belizara Bahorića. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Zagrebu 1975. godine te pohađa crtačku klasu prof. Ivana Lovrenčića, slikarsku prof. Ive Šebalja te kiparsku prof. Stipe Sikirice. Nakon dvije godine prelazi u kiparsku klasu prof. Ivana Sabolića gdje je diplomirao 1980. godine, kada postaje i suradnikom Majstorske radionice prof. Antuna Augustinčića pod vodstvom Ivana Sabolića. Status slobodnog umjetnika pri ZUHU stekao je 1981., a od 1999. godine član je HDLUI-a.  Održao je dvadesetak samostalnih te sudjelovao na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a višekratno je i nagrađivan. Živi i radi u Hrbokima kraj Barbana u Istri.