Novosti

09/09/2022

Gradonačelnik Filip Zoričić upriličio prijem za jedriličarku Leu Rakovac

Gradonačelnik Filip Zoričić u pulskoj Komunalnoj palači 9. rujna 2022. godine upriličio je prijem za jedriličarku Leu Rakovac, članicu pulskog Jedriličarskog kluba Vega.

„Čestitam ti na odličnom uspjehu. Bez obzira koja si na svijetu, divno je kad predstavljaš svoj grad. Budi vrijedna u školi, ali i vrijedna i hrabra u sportu“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Lea Rakovac je sudjelovala na Svjetskom juniorskom prvenstvu u jedrenju u klasi ILCA 4 u Portugalu, te nakon šest dana jedrenja završila na odličnom 9. mjestu.Na prvenstvu je sudjelovalo 426 jedriličara, iz 42 države (272 mladića i 154 djevojke). Hrvatska je na prvenstvu imala deset predstavnika, od toga je šest jedriličara bilo iz Istre (iz pulskog Jedriličarskog kluba Vega: Lea Rakovac, Katja Rabak, Tedi Leonardelli i Vito Fili).

Trener Antonio Poretti  pohvalio je Leu te rekao da je jako zadovoljan.

„Putovali smo dosta ovo ljeto i na kraju postigli ovaj uspjeh. To je nagrada za sav trud i rad“, rekao je Poretti.

Natjecateljski dio kluba čini pedesetak jedriličara u klasama Optimist, Laser, Laser Radial, Laser 4.7, Flying Dutchman i krstaš, koji postižu svjetski priznate rezultate.

Lea Rakovac je 2019. godine bila prvakinja Hrvatske u klasi Laser 4.7 U16, a 2017. godine prvakinja Hrvatske u klasi Optimist U12.

„Lea je jako vrijedna. Praćenje i prepoznavanje rezultata naših jedriličara od izuzetnog su značaja za naš klub, a jedriličarima poticaj za daljnji rad“, rekao je predsjednik jedriličarskog kluba Vega Refko Ganić, te najavio da pripremaju Regatu „Sv. Nikola“ na koju je trenutno prijavljeno oko 500 natjecatelja iz preko 20 zemalja.

Jedriličarski klub Vega je jedan od najstarijih jedriličarskih klubova i uopće sportskih klubova u Republici Hrvatskoj. Nastoje popularizirati jedrenje organizacijom škola jedrenja za djecu u dobi od 7-12 godina u jedrilicama klase Optimist, te za starije u jedrilicama klase Laser ili na krstašima. Klub poklanja veliku pažnju opremi (vanbrodski motori, gumenjaci, prikolice, kombi) te nabavci opreme koja bi im omogućila još kvalitetniji rad i održavanje razine postignutih rezultata.