Novosti

09/09/2022

Pripreme za uređenje Ulice Vicolo della Bissa, jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Puli

Grad Pula proteklih je dana očistio prostor između Ulice Vicolo della Bissa i Ulice Benediktinske opatije, iza zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Uklonjena su sva vozila, olupine, odloženi građevinski materijal i raslinje.

U četvrtak, 8. rujna 2022. godine u Gradu Puli održan je sastanak s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Puli i  Arheološkog muzeja na kojem je zaključeno kako će se u narednom razdoblju, s ciljem uređenja navedenog prostora, a obzirom na saznanja o postojanju nekoliko mikrolokacija s mozaicima, kao i drugim arheološkim nalazima, započeti s detaljnim arheološkim istraživanjima koja će se vršiti u suradnji s Arheološkim muzejom Istre u okviru partnerskog sporazuma.

U prvoj fazi arheološkog istraživanja bit će izvedene geomehaničke sonde u samom Vicolo della Bissa, uz temelje zgrada, kako bi se potvrdila njihova stabilnost. Potom slijedi sondiranje na nekoliko lokacija, a zatim, ovisno o nalazu, slijede arheološka, urbanistička i konzervatorska istraživanja, po provedbi kojih će se izvršiti valorizacija lokacije kao temelj za buduće uređenje.

Na temelju provedenih arheoloških istraživanja postoji mogućnost da se značajni nalazi prezentiraju in situ kroz prezentacijske paviljone. U sklopu budućeg uređenja lokacije planira se prezentirati mozaik Kažnjavanje Dirke, mozaik kod Marije Formoze i  mozaik "labirint" te druge vrijedne arheološke nalaze koji eventualno budu pronađeni u ovoj zoni.

Po dovršetku navedenih istraživanja, pristupit će se izradi projektne dokumentacije uređenja i prezentacije. U sklopu predmetnih radova predvidjet će se i radovi na infrastrukturi uz eventualno premještanje postojeće trafostanice.

Lokacija se nalazi unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline Pula upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Riječ je o jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u gradu, područje potencijalno važnih arheoloških nalaza koje je desetljećima bilo zapušteno, zanemareno i uzurpirano. U sjeveroistočnom dijelu lokacije nalazi se arheološki lokalitet – rimska kuća s mozaikom Kažnjavanja Dirke koji je potrebno dodatno istražiti i kvalitetnije prezentirati.