Novosti

15/09/2022

Građani mjesnih odbora Kaštanjer, Monvidal i Arena glasali za investicije koje žele u svom mjesnom odboru

U srijedu, 14. rujna 2022. godine u tri pulska mjesna odbora Kaštanjer, Monvidal i Arena održane su javne tribine na kojima su građanima predstavljeni pristigli prijedlozi u sklopu pilot projekta participativnog budžetiranja koji izravno uključuje građane u planiranje proračuna za sljedeću godinu. Na javnim tribinama sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Damir Prhat, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i mjesnu samoupravu Slavica Jelovac, voditeljica Odsjeka za održavanje i promet Tamara Plec i predstavnici Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Mario Žuliček i Anton Finderle, u suradnji s kojima se provodi projekt.

Prijedlozi koje su građani dostavili tijekom lipnja obrađeni su i tehnički i financijski vrednovani te su od strane djelatnika gradske uprave predstavljeni na javnim tribinama.  Definirali su se zahvati i financijski iznosi koji su potrebni po svakom prijedlogu, procijenjeno je vrijeme realizacije te objašnjene razine nadležnosti u slučaju da se radi o projektima koji nisu u ingerenciji grada.

Za Mjesni odbor Kaštanjer zaprimljeno je više prihvatljivih zahtjeva te su građani na jučerašnjoj javnoj tribini glasovanjem, kao prioritete za realizaciju tijekom 2023. godine, odabrali uređenje pristupa i podloge igrališta u Šišanskom naselju, sanaciju kolnika u Šišanskom naselju i Mohorovičićevoj ulici, uređenje parkirališta kod Mohorovičićeve ulice i izradu projektne dokumentacije (do razine idejnog projekta i parcelacije) te sadnju pet novih stabala.  

U Mjesnom odboru Monvidal između prezentiranih prihvatljivih zahtjeva glasovanjem su prisutni građani za realizaciju odabrali postavljanje 10 košarica za pseći izmet, novu organizaciju prometa u više ulica, označavanje parkirnih mjesta i uvođenje jednosmjernog prometa, prilagodbu kolnog pristupa parkiralištu u Bujskoj ulici 1 te uvođenje jednosmjernog prometa u dijelu ulice Bože Gumpca.

Na posljednjoj tribini održanoj u mjesnom odboru Arena prvoga dana održavanja moglo se čuti kako su pristigla dva prijedloga, od kojih je jedan ocijenjen prihvatljivim prema zadanim uvjetima. Građani su stoga suglasno prihvatili da se realizira prijedlog postavljanja rukohvata od inoxa u Ulici Scaletta, između Emove i Gladijatorske ulice.

Grad Pula-Pola ove godine provodi pilot projekt participativnog budžetiranja kroz koji izravno uključuje građane u planiranje proračuna za sljedeću godinu. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj koja je osim Pule kao sudionike na projektu odabrala još Rab i Pakrac. Radi se o praksi koja postaje nužan demokratski standard urbanih zajednica. Cilj projekta je uključiti građane u politički život grada te im omogućiti da sami raspolažu dijelom proračunskog novca. Grad će za ovu namjenu u prvoj godini provođenja projekta izdvojiti oko milijun kuna, oko 100.000 kuna po mjesnim odborima koji su poslali valjane prijedloge, a cilj je u budućnosti dizati iznos.

Danas, 15. rujna nastavljaju se tribine u Mjesnom odboru Vidikovac (Voltićeva ulica 1), početak u 17:00 sati, Mjesnom odboru Sv. Polikarp-Sisplac (Kochova ulica 13), početak u 18:00 sati i Mjesnom odboru Nova Veruda (Ulica Vidikovac 7), početak u 19:00 sati, dok su sutra, 16. rujna  u Mjesnom odboru Busoler (Šišanska ulica 25A), početak u 17:00 sati, Mjesnom odbor Valdebek (Pod murvon 2), početak u 18:00 sati i Mjesnom odboru Šijana (Koparska ulica 46), početak u 19:00 sati.