Novosti

16/09/2022

I građani mjesnih odbora Vidikovac, Sv. Polikarp - Sisplac i Nova Veruda aktivno uključeni u javne tribine

U četvrtak, 15. rujna 2022.  godine nastavile su se javne tribine u mjesnim odborima Vidikovac, Sv. Polikarp-Sisplac i Nova Veruda na kojima su građanima predstavljeni pristigli prijedlozi u sklopu pilot projekta participativnog budžetiranja. Na javnim tribinama sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i mjesnu samoupravu Slavica Jelovac, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Martina Šajina Mihovilović, voditeljica Odsjeka za održavanje i promet Tamara Plec i predstavnik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Anton Finderle, u suradnji s kojima se provodi projekt.

Prijedlozi koje su građani dostavili tijekom lipnja obrađeni su i tehnički i financijski vrednovani te su od strane djelatnika gradske uprave predstavljeni na javnim tribinama.  Definirali su se zahvati i financijski iznosi koji su potrebni po svakom prijedlogu, procijenjeno je vrijeme realizacije te objašnjene razine nadležnosti u slučaju da se radi o projektima koji nisu u ingerenciji grada.

Za Mjesni odbor Vidikovac zaprimljeno je više prihvatljivih zahtjeva koji su građanima i predstavljeni. Budući da vrijednost radova ne prelazi zadane  okvire, utvrđeno je da će za realizaciju tijekom 2023. godine biti ostvareni slijedeći zahvati: uređenje zelene površine na Vidikovcu kod spomenika (postavljanje dvije tipske klupe i osiguravanje hlada stablima s jačom krošnjom), te sadnja bilja i uređenje prostora male zelene površine između zgrada u Buonarrotijevoj ulici (Vidikovac, trojke, u visini kuća na brojevima 6, 8 i 10).

U Mjesnom odboru Sv. Polikarp - Sisplac između prezentiranih prihvatljivih zahtjeva prisutni su građani glasovanjem za realizaciju odabrali: izradu projektne dokumentacije za uređenje dječjeg igrališta u Ulici Ljudevita Posavskog (kod zgrade Ulice Veruda br. 13-21, kod trafostanice), te formiranje parkirnih mjesta za stanare Osječke i Uskočke ulice (cesta koja ide od garaža u Uskočkoj ulici prema Valkanama).

Za Mjesni odbor Nova Veruda pristiglo je više prijedloga, od kojih su se neki i ponavljali. Prisutni građani nisu glasali o prijedlozima budući da su svi prihvatljivi prijedlozi svojom vrijednošću ušli u zadane financijske okvire. Građani su se stoga upoznali s planom da se realiziraju prijedlozi izrade projektne dokumentacije kao priprema za buduće uređenje javne parkirne površine uz maksimalno moguće zadržavanje postojeće hortikulture, te postave uspornika prometa u blizini dječjeg igrališta između Carlijeve i De Franceschijeve ulice (realizirat će se temeljem prethodno izrađenog prometnog elaborata i ishodovane suglasnosti MUP-a).

Danas, 16. rujna  javne se tribine nastavljaju se u Mjesnom odboru Busoler (Šišanska ulica 25A), početak u 17:00 sati, Mjesnom odboru Valdebek (Pod murvon 2), početak u 18:00 sati i Mjesnom odboru Šijana (Koparska ulica 46), početak u 19:00 sati.