Novosti

16/09/2022

Otvoren osmi Visualia Festival u Puli

A different kind of innovation      

U četvrtak, 15. rujna 2022. godine s početkom u 20 sati na Trgu Portarata otvoren je osmi po redu Visualia Festival. Nakon dvogodišnje stanke festival se ponovno vratio na ulice grada Pule, donoseći posjetiteljima umjetničke radove iz domene svjetlosne i audiovizualne umjetnosti.  I u naredna dva dana moći će se pogledati svjetlosne instalacije i performanse, 2D i 3D mapping projekcije.

Na svečanom otvorenju okupljenima se obratio direktor festivala Marko Bolković koji se zahvalio svima koji su omogućili održavanje Visualia Festivala Turističkoj zajednici grada Pule, Gradu Puli, Istarskoj županiji, partnerima, sponzorima i prijateljima festivala, koji sudjeluju u kreiranju ovako velikog i sofisticiranog događaja, te napose svojim suradnicima bez kojih festival doista ne bi mogao biti ostvaren.

Nakon službenog dijela večeri krenulo se u razgledavanje grada predvođeno svjetlosnim performansom španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta Giant Babies. Nakon otvorenja na Forumu se mogao vidjeti 3D video mapping pod nazivima Imersive Deffence i Techno Kids, dok se na Kaštelu prikazivao 2D video mapping lokalnog umjetnika Undertoon pod nazivom Pola Romana, kojeg je moguće pogledati još večeras.

Za vrijeme Festivala animirane su i lokacije Park Grada Graza, Kandlerova ulica, Uspon sv. Teodora, Riva, Titov park i Park kralja Petra Krešimira IV. Na ovim lokacijama moguće je tijekom sva tri dana pogledati spektakularne svjetlosne i interaktivne instalacije. Autori čija su djela prikazana u prvoj večeri Visualia Festivala dolaze iz različitih zemalja, od Francuske i Španjolske pa do Njemačke i Mađarske, a svakako se ne smiju zaboraviti ni domaći, hrvatski umjetnici.

Više informacija o festivalu možete pratiti i na:

FB - https://www.facebook.com/VisualiaFestival

Web - https://visualia-festival.com/