Novosti

04/05/2022

Mladi poPuli: (ne)poznati mladi pulski kulturnjaci

U Četvrti sv. Teodora, u sklopu Središnje knjižnice u Kandlerovoj ulici, 3. svibnja održan je progam Mladi poPuli: (ne)poznati mladi pulski kulturnjaci.
Program je organiziran u sklopu Tjedna za mlade i projekta EASY TOWNS IIte su ovom prigodom predstavljeni neki od mladih pulskih umjetnika koji su tek na putu afirmacije svog stvaralaštva: kantautor Dino Popović-Popka, glumica, ilustratorica, lutkarica i redateljica Kristina Lazić, glazbenica Emanuela Plišić, redatelj Erik Jelčić, restauratorica Marija Sekulić i spisateljica Maja Tuka.

Susretu je prisustvovala i pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva i voditeljica projekta EASY TOWNS II, Lena Radunić, a događaj je moderirao Igor Zenzerović iz udruge ZUM, svestrani kreativac koji se okušao u mnogim područjima - od performansa do poezije. Sudionici su predstavili u kojem polju umjetnosti djeluju, što ih nadahnjuje, s kojim se izazovima susreću, planovima i mogućnostima daljnjeg djelovanja.

O sudionicima programa:
Maja Tuka, rođena 28. kolovoza 1995. godine u Puli, gdje završava srednju školu te nakon par godina upisuje fakultet. Tijekom svog kratkog života otkriva ljubav prema pisanju. 2019. godine sudjeluje u projektu FreeZura iz kojeg je protekao zbornik radova Crta-Kosa/Crta. Godinu dana kasnije izlazi zbirka radova članova Kazališta Dr. Inat Kako je na tvom dijelu neba? U obje zbirke radova objavljena je poezija i kratka proza. Radovi Maje Tuke okarakterizirani su kao nešto mračniji te se u poeziji i kratkoj prozi govori o lažnim vrijednostima kao i osjećaju bespomoćnosti.

Kristina Lazić, rođena 1999. u Osijeku. Crta i šalje radove na TV emisije. U prvom razredu osnovne škole osvaja prvu nagradu u Kopačkom ritu za najbolji rad. Ilustrirala je knjigu Ankice Kisić Vlastiti put. Pohađala je i završila Osnovnu glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku za violinu. Godine 2013. seli se u Pulu, gdje upisuje Srednju Medicinsku školu, a godinu kasnije pridružuje se dramskoj skupini Plavi Oblik, pod vodstvom Frane Medena. Glumila je i sudjelovala u izradi predstave PoWera. Sudjeluje na PUF festivalu u predstavama Anno Domini 2015., 2017. I 2018. godine. Pridružuje se kazalištu Inat 2017. godine te glumi u performansima “Drugi Izlaz“ i „Fotelje”. Radi na dječjim rođendanima kao animator i nastupa sa štulama. Sudjeluje na Erasmus+ projektima RestArt i edukaciji za kazalište potlačenih ReActing. Godine 2018. putuje u Irsku s Erasmus projektom Medicinske škole gdje odrađuje praksu u domu za starije i nemoćne u Don Laoughaireu. Bavi se amaterskom animacijom i izradom lutaka. Trenutno pohađa Sveučilište Jurja Dobrile u smjeru japanski i kultura i radi u Zračnoj luci Pula kao zemaljska domaćica.
Film - https://vimeo.com/686508735

Emanuela Plišić rođena je 1996. godineu Puli. Godine 2011. završava osnovnu školu i Osnovnu glazbenu školu Ivana Matetića-Ronjgova, u kojoj je svirala klavir, te upisuje Opću gimnaziju Pula, nakon koje upisuje kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Tijekom školovanja nastupala je na brojnim školskim priredbama i produkcijama u glazbenoj školi. Djelomično je tada nastupala svirajući na klaviru, a djelomično pjevajući. Međutim 2015. odlučuje upisati fakultet potpuno drugog smjera i iako je mislila da je to stvarno ono što želi, kroz godine je shvatila kako to nije ono što želi raditi u životu. Radeći shvaća da je rad s djecom i posebno rad u glazbenom području čine sretnom te se odlučuje više baviti time. Kako kaže: „U svrhu toga da što više ljudi vidi moj rad, pokrenula sam svoj YouTube kanal pod svojim umjetničkim imenom Elaurie i odlučila ga promovirati putem društvenih mreža.“ Uskoro planira izdati svoj novi autorski singl čija tematika zapravo dodiruje i proces biranja njezinog životnog puta. (YouTubeInstagramFacebook).

Erik Jelčić rođen je 1997. u Puli, gdje 2020. postaje prvostupnik japanskog jezika, a trenutno završava diplomski studij  japanistike na Odsjeku za azijske studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Iako višegodišnji filmofil, do ovog filma se još nije bio okušao u filmskoj izradi. Planira sudjelovati i na idućim radionicama Pulske filmske tvornice. Autor je kratkog filma Kraj povijesti koji prikazuje viziju Pule koja suprotstavlja statičnu povijest i svakodnevne rituale sadašnjosti. Voda još teče, zvona još odjekuju i još se čuje gradska vreva, međutim spomenici, zgrade i ostali svjedoci povijesti kao da su zamrznuti u vremenu i proživljavaju krizu identiteta u kontekstu jednog "kraja povijesti" (ne nužno onog Francisa Fukuyame).

Marija Sekulić rođena je 1992. godine. U razdoblju od 2006. do 2010. pohađala je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer kiparstvo. Nakon završene srednje škole upisala je Studij restauracije na Sveučilištu u Dubrovniku, smjer metal. Prvu godinu diplomskog studija provela je na Erasmus razmjeni u Beču na Universität für angewandte Kunst. Diplomirala je 2016. godine, a nakon završenog studija radila je u Arheološkom muzeju u Puli, nakon toga u Hrvatskom restauratorskom zavodu na Odjelu za kopnenu arheologiju, a danas radi kao freelancer. Angažirana  je na različitim terenima koji uključuju restauraciju mozaika te zidnih oslika.

Dino Popović Popka rođen je 1993. godine. Mladi je pulski kantautor, a s glazbom se krenuo baviti 2008. godine u rock bendu Hombe, gdje je kao tekstopisac, skladatelj i glavni vokal "kalio" svoje prve muzičke korake. Kroz nekoliko godina djelovanja svirali su na koncertnim mjestima poput Uljanika, Monte Paradisa, tvrđave Fort Casoni Vecchi, lokalnim gitarijadam te snimili nekoliko demo pjesama (Podsjeti me, Predstava, Čovjek bez imena). Nakon rada u bendu Hombe, 2013. priključuje se pulskoj rap skupini Via Luče kao vokal i tekstopisac. Singlovima Dobrodošli u Pulu, Ne da mi se, Ča si yiaa i Ako padneš izazvali su solidnu pažnju kod lokalne publike, a svi ti singlovi nalaze se na albumu U zemlji čudesa koji je objavljen 2014. godine, a na njemu su sudjelovali i glazbenici sa pulske scene poput Franka Krajcara, Todora, Larre Stanisse, Deana Bakića, Nechaka, Scrille, Loca, Alje Rookija te producenata poput Shekya, D.J. Kool – S itd. Zbog potrebe za eksperimentiranjem, istraživanjem i isukušavanjem u raznim drugim glazbenim pravcima te želje za radom na vlastitim kantautorskim songovima, 2017. snima prve dvije solo pjesme Želim slobodu i Lijen i trom. Popka je nadimak koji nosi još iz djetinjstva, pa je nekako logični odabir da mu to bude i svojevrsno "umjetničko ime", a radom na kantautorskom projeku, uz klasični rock koji je nekakva baza, želi prošarati i punkom, reggae, etno glazbom, elektronikom i svim drugim zanimljivim mu pravcima, prvenstveno da njemu samu bude zabavno. Trenutno priprema svoj prvi album pod nazivom Nekako, svakako, naopako za nezavisni label Molaj Breka Productions te zajednički album s pulskim kantautorom Maerom.

Igor Zenzerović je performans umjetnik koji izvodi i izlaže svoje radove u Puli, RIjeci, Zagrebu, Boegradu, Beču i Amsterdamu te je utemeljitelj umjetničkog foruma Predvečeri poetike. Bavi se teorijom umjetnosti, lutkarstvom, zvukovnom poezijom, suvremenom eksperimentalnom glazbom i filmom, a poznatiji radovi uključuju Alive!, bio-performans s kefir zrncima, i performans dugog trajanja Studija jednog zagrljaja. Djelatnik je udruge ZUMkoja već 20 godina potiče mlade na aktivno i kritičko razmišljanje kroz neformalne metode rada, radionice i edukacije. Udruga je to koja je osnovana s ciljem zapošljavanja mladih, njihova poticanja na prepoznavanje vlastitih mogućnosti, sposobnosti i vještina kroz edukaciju, informiranje i uključivanje u procese donošenja odluka.

Aktivnost se provodi u sklopu projekta EASY TOWNS IIkoji ima za cilj afirmirati mlade i uključiti ih u kulturnu proizvodnju.