Novosti

20/09/2022

Tjedan istarskih knjižnica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Znanost i pseudoznanost i Članarina na po

Manifestacija 4. Tjedan istarskih knjižnica održava se od 19. do 23. rujna 2022. godine u svim istarskim narodnim knjižnicama i Sveučilišnoj knjižnici u Puli pod sloganom Pravi rub znanosti.

Cilj je manifestacije, čiji je organizator Društvo bibliotekara Istre u suradnji s istarskim knjižnicama, povećati vidljivost knjižnica u javnosti te istaknuti njihovu vrijednost i nezamjenjivu zadaću u edukaciji, osobnom formiranju i razvoju, pristupu informacijama i znanju, očuvanju kulturne baštine i u konačnici, i u užitku čitanja.

Ovogodišnja tema je posvećena znanosti odnosno razlici između pseudoznanosti i znanosti, a odvija se pod sloganom Plavi rub znanosti.  Mnogo je literature o mogućoj novoj znanosti, knjiga od kojih neke pišu stručnjaci, koji argumentirano predviđaju razvoj znanosti, a neke površno informirani pojedinci koji zalaze u područja koja dovoljno niti poznaju niti razumiju. Ovi drugi govore o pseudoznanosti i često su motivirani zaradom. Svjesni smo velikog interesa čitatelja za ove teme te istovremeno nedovoljne kritičnosti prema takvoj vrsti literature. Ako sami nisu stručnjaci u nekom području, čitatelji teško mogu razlikovati pseudo i pravu znanosti u zametku. Teze koje se ponekad sreću u takvim tekstovima zvuče privlačno i utemeljeno jer se koriste znanstvenom terminologijom, tvrdnje su ispravno logički konstruirane, ali nemaju veze s pravom znanošću. Stoga je korisno osvijestiti korisnike o prisutnosti pseudoznanosti među literaturom koju čitaju i istovremeno ih zainteresirati za budućnost znanosti te kako za predviđanja slijediti provjerene izvore. Tijekom cijelog Tjedna organizirana su predavanja/radionice koje će održati hrvatski znanstvenici. Program čiji je suorganizator pulska Knjižnica, započeo je predavanjem u Vodnjanu Siniše Miličića, PhD Pseudomatematika, a nastavlja se u petak, 23. rujna u 12 sati u Arheološkom muzeju Istre u Puli predavanjem dr. sc. Ivana Lorencina i mag. phys. Antona Perkova Znanost i pseudoznanost  te predavanja u Knjižnici Žminj dr. sc. Nikole Biliškova Novi materijali i prastara kemijau 19 sati.

Uz predavanja, tijekom Tjedna u Dječjoj knjižnici, Knjižnici Veruda, Knjižnici Vodnjan i Knjižnici Žminj organizirana je akcija upisa Članarina na po, u sklopu koje se svi zainteresirani mogu učlaniti u Knjižnicu u pol cijene. Akcija se odnosi na godišnje redovno članstvo.