Novosti

04/05/2019

Delagacija Grada Pule sudjelovala na međunarodnoij EASY TOWNS II konferenciji u Rijeci

Rijeka, Europska prijestolnica kulture, uključena u mnoge projekte i događanja koja se bave aktualnim temama multikulturalizma i integracije, ugostila je međunarodnu EASY TOWNS IIkonferenciju  02. i 03. svibnja 2019. godine, u sklopu koje su sudionici sudjelovali u manifestaciji „Slobodna Rijeka“, tradicionalno slaveći oslobođenje od antifašizma, što je za sobom nosilo specifične programe i aktivnosti.

Događanje je okupilo partnere na projektu  „Easy Towns II“, predstavnike  12 gradova partnera, iz različitih europskih država, koji se suočavaju s temom integracije, nastojeći tako podići svjesnost građana i potaknuti socijalnu uključenost kako na lokalnoj, tako i međunarodnoj razini. Sam projekt, nastavak je uspješne suradnje na istoimenom projektu koji se provodio od 2015.  do 2017. godine.  Glavni cilj projekta je uključiti što više mladih koji kroz sudjelovanje u kulturnim aktivnostima postaju aktivni nositelji promjena na lokalnom nivou. 

S obzirom da se okupljanje partnera „Easy Towns II“ cirkularno održava u pojedinim državama članicama, većina predstavnika su poznanici koji se srdačno dočekuju nastavljajući razvijati ideje proizašle iz prethodnih okupljanja. 

U danima internacionalnog okupljanja u Rijeci, dio programa bio je dostupan široj javnosti primjerice Tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu: Antifašizam nekad i sad,  Izložba anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke talijanskog vizualnog umjetnika Giovannija Morbina i Koncert zborova partizanskih i antifašističkih pjesama dok su određene grupne radionice bile „zatvorene“ odnosno dostupne samo predstavnicima partnerskih udruga i gradova.

Delegaciju Grada Pulečinile su Lena Radunićiz Upravnog odjela za kulturu Grada Pule koja je ujedno voditeljica projekta, zatim Kristina Rabar, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Pule-Pola te predsjednica Udruga mladih i ALUMNI FET Pula, Marijeta Bradićiz Udruge Metamedij i Vinka Bedekovićiz Udruge Seasplash. Predstavnice udruga prezentirale su hvalevrijedne projekte u zajednici u koje uključuju mlade, dok su predstavnice Grada prezentirale rad Javne ustanove Pula Film Festival i Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula te ostale projekte u kulturi koji se financiraju iz Proračuna, a predstavljaju javnu potrebu u kulturi grada.