Novosti

27/09/2022

Kroz partnerstvo u projektu “Dobra energija” Grad Pula postavit će dvije sunčane elektrane u osnovnim školama Veli Vrh i Vidikovac

U tijeku je dvodnevni sastanak projektnih partnera projekta “Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju” u Poreču na kojem sudjeluju predstavnici Grada Pule. Time je najavljen početak provedbe projekta “Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju'' koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada. Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura, odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ostvario je pravo na 85 posto financiranja (1,1 milijun eura) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene'' Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021.

Nositelj projekta je Istarska županija, a partneri su gradovi Pula, Poreč, Cres, Čakovec, Zaprešić, Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Projekt uključuje realizaciju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte na području Županije i gradova partnera projekta, što će uključivati portfelj različitih projekata, ovisno o tipu, potrebama i lokaciji pojedinog objekta. Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za definiranje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

Grad Pula, kao projektni partner osigurat će kroz provedbu aktivnosti instalaciju dvije sunčane elektrane i to za osnovne škole Veli Vrh i Vidikovac. U suradnji s ostalim partnerima kroz Dane otvorenih vrata i Energetske dane partneri će dijeliti vlastita iskustva u cilju promocije i veće zastupljenosti solarnih elektrana na zgradama javnih objekata.

Ukupan iznos za projektne aktivnosti koje provodi Grad Pula iznosi 111.352,23 eura a iznos bespovratnih sredstava koje će Grad Pula dobiti kroz projekt je 94.649,40 eura.

Novi sunčani kapaciteti na području Županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju na obnovljivu energiju. U sklopu javnih objekata s novo ugrađenim solarnim elektranama, građane će se informirati o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva, čime se očekuje potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju. Dodatno, kako bi se osigurali potrebni resursi za realizaciju novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana.

Suradnja s dva bilateralna partnera iz Norveške na ovom projektu omogućava razmjenu iskustva između donatora i Hrvatske za maksimiziranje korištenja solarnog potencijala na području naše zemlje.

Projekt “Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju” usmjeren je na povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, čime doprinosi ostvarenju ciljeva Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za RH, kao i plana Europske unije za zelenu tranziciju Spremni za 55 %.