Novosti

27/09/2022

U sklopu projekta Polje mira učenici Osnovne škole Veli Vrh posjetili Krk

Učenici pulske Osnovne škole Veli Vrh sudjelovali su na obilježavanju projekta Polje mira (The Peace Field Project) u Područnoj školi Baška na Krku. Riječ je o međunarodnom projektu pokrenutom 2013. godine uoči obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata.

Naime, učenici i djelatnici škole Baška bili su gosti Velog Vrha prilikom njenog pristupanja ovom međunarodnom projektu, a krajem rujna ove godine upriličen je uzvratni susret.

U sklopu obilježavanja projekta u bašćanskoj školskoj sportskoj dvorani održan je prigodan program u sklopu kojega su načelnik Općine Baška Toni Juranić i ravnateljica Osnovne škole Veli Vrh Ileana Zahtila Blašković podsjetili na važnost prenošenja mirovne poruke među mladima, a sve u cilju izbjegavanja konflikata i sukoba te razvijanju tolerancije, miroljubive koegzistencije i ljudskih prava. U nastavku programa sudionici projekta posjetili su izložbu „Bašćanski đački vremeplov“, postavljenu u Galeriji Zvonimir. Program je zaključen odigravanjem prijateljskih nogometnih utakmica između učenika bašćanske i pulske škole na igralištu NK „Vihor“, koje se ovom prilikom prometnulo u Polje mira.

Nositelj projekta je Nacionalni dječji nogometni savez iz Engleske, koji je inicirao osnutak Međunarodnog dječjeg nogometnog saveza. Glavni partner projekta je Selo mira u belgijskom Mesenu u blizini kojega se nalazila bojišnica za vrijeme Prvoga svjetskog rata na kojoj su se za vrijeme Božića 1914. godine njemački i britanski vojnici susreli na „ničijoj zemlji“ i zaigrali nogometnu utakmicu.

Do danas su se u ovaj međunarodni projekt uključile škole, nogometni klubovi i interesne grupe iz 15 država s pet kontinenata. Prva škola iz Republike Hrvatske koja se u rujnu 2021. godine uključila u projekt bila je OŠ Veli Vrh iz Pule.

Projekt Polje mira u OŠ Veli Vrh snažno podržavanju Grad Pula te NK Veli Vrh.