Novosti

28/09/2022

„Ne ću ben, hodi zajno“ 2. listopada na Valkanama

U povodu Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca 2022, Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula uz tehničkog partnera Atletski savez Istre i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku "Ne ću ben, hodi zajno!". Utrka će se održati 2. listopada 2022. god u 11 sati sa startom na pulskim Valkanama. Ove godine trkači će trčati u majicama s porukom "Ni priša, ma ni ča čekati" #necuben, #hodizajno s QR kodom koji vodi na video o samopregledu dojke Kluba Gea Pula. Glavna utrka i rekreativna šetnja kreće s Valkana, a trči se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog na šetnicu Verudele do tvrđave Bourguignon i nazad. Istovremeno kreće i rekreativna šetnja odmah nakon trkača a njena ruta je šetalište Lungomare sa okretištem u Gortanovoj uvali i nazad do Valkana. Na Valkanama će biti organiziran zabavni program uz glazbu.

Na startu će građani moći posjetiti i info-punkt Kluba žena Gea na kojem će moći dobiti korisne informacije o ranom otkrivanju raka dojke i samopregledu dojke, informirati se o zdravim životnim navikama te preventivnim i rehabilitacijskim programima koje provodi Klub Gea, a građanima će se dijeliti promo materijali.

Današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Kluba Gea u Puli prisustvovali su dr. Danijela Lazarić Zec iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo istarske županije, ujedno županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, dr. Anuška Budisavljević, onkologinja iz Opće bolnice Pula, Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule, dr. Gordana Antić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, Davorka Marasa Tkačuk, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, Elvis Peršić, predsjednik Atletskog saveza istarske županije, Loredana Šćulac, tajnica Kluba Gea, Štefanija Prosenjak Žumbar, psihoterapeutkinja u Klubu Gea , Helga Rajko Maretić, voditeljica EU projekta "Ne ću ben, hodi tajno" te Adriana Radolović Rajko, volonterka u Klubu Gea i voditeljica Geinih radionica.

Organizacija utrke financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.  Naime, Klubu žena liječenih od karcinoma dojke Gea dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 449.970 HRK iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza II UP.02.2.1.08, Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" za razdoblje od 2014. -2020. godine za projekt "NE ću ben, hodi zajno". 

Riječ je o projektu na kojem Klubu Gea Pula partner općina Murter – Kornati, a cilj mu je povećanje znanja i svijesti žena svih dobnih skupina o važnosti ranog otkrivanja i prevencije raka dojke i recidiva raka dojke, te promicanje zdravih navika očuvanja zdravlja građana na području Istarske županije i Općine Murter.

Projektom učimo žene da je kontinuirani samopregled i odlazak na preventivni pregled dojki važan korak u zaštiti vlastitog zdravlja.

Dobivena sredstva od velike su važnosti za udrugu budući da omogućila zapošljavanje psihoterapeuta Štefanije Prosenjak Žumbar i koordinatora programa i aktivnosti Helge Rajko Maretić na pola radnog vremena, provođenje joge, kreativnih radionica, edukativna predavanja i suport farmaceuta fitoterapeuta, te organizaciju javnozdravstvenih akcija, tisak i izradu edukativnih i promo materijala.

Sredstvima iz Europskog socijalnog fonda snimljen je video spot i audio spot kojim se želi ukazati na važnost preventivnih pregleda koji mogu ženi spasiti život sa već poznatom krilaticom Kluba Gea Pula "Ne ću ben, hodi zajno", te izrađeni banneri i edukativni plakati s novim vizualima koje potpisuje CRO8, a za koje se iz Kluba nadaju da će biti postavljeni u zdravstvenim ustanovama, ordinacijama, bolnici na području naše županije ali i Općine Murter samim time što je upravo Ministarstvo zdravstva uključeno u kontrolu provedbe projekta.

Utrka i rekreativna šetnja koje će se u sklopu projekta održati ove nedjelje 2.listopada 2022. godine sa startom u 11 sati na pulskim Valkanama humanitarnog su karaktera.

Sredstva koja će se prikupljati namijenjena su provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa a to su limfna drenaža, ciljane medicinske vježbe, rekreativna šetnja, shiatsu tretmani, te financijska pomoć članicama u potrebi, a što nije nije pokriveno novcem iz projekta Europskog socijalnog fonda.

U sklopu Ružičastog mjeseca listopada, Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula održat će i Dane otvorenih vrata udruge, u sklopu kojih će biti održano više predavanja i radionica. U četvrtak, 13. listopada 2022., u prostorijama Kluba Gea u Nobileovoj ulici Puli, u 17 sati psihoterapeutkinja Štefanija Prosenjak Žumbar održat će predavanje "Rak i stres", a u 18 sati će fiziterapeutica Gracijela Benčić održati radionicu pravilnog disanja i prigodno predavanja "Pravilnim disanjem do zdravlja". U 18.30 sati će fitoterapeutkinja Vesna Thiele sudionicima prezentirati 5 koraka za život za bolesti.

U petak, 14. listopada 2022., od 14.30 do 16.30 bit će održano individualno savjetovanje s onkologom, dr. med. Marijom Bošćcem, dok će bacc. ms. Suzana Forlani održati radionicu samopregleda dojki. U 17 sati mr. pharm. Ana Grbac održat će predavanje "Kontrolom težine do zdravlja", a u 18 sati će Fina Balta-Šošić održati kreativnu radionicu pod nazivom "Anđeli dobrih želja".

I ove godine Adrijana Radolović Rajko osmislila je kalendar s porukama, ovaj put u šaljivom tonu na čakavštini dok je za ilustracije zaslužna Kristina Buić, a za grafičku pripremu Digicolor.

Klub Gea Pula u sklopu gore navedenog projekta zajedno s partnerom općinom Murter - Kornati 21. listopada 2022. godine organizira okrugli stol na Murteru na temu „Sačuvajmo zdravlje žena“, te predavanje „Važnost rane dijagnostike raka dojke“, a u subotu 22. listopada 2022. godine mještani Murtera zajedno s članicama Kluba Gea prošetat će murterskom šetnicom  pod geslom „Pregledom do osmijeha“. Druženje na Murteru zaključit će predavanjem Vesne Thiele „Održavanje zdravlja na prirodan način“.

Obilježavanje Ružičastog mjeseca 2022 i ove godine završava utrkom BAKALARun 30. listopada 2022., koja počinje  u 10,00 sati u Baderni, u organizaciji Alden bakalara i TEĆI ISTI PITI.

Pozivamo sve građane da se pridruže u nedjelju 2. listopada 2022. godine u 11 sati na startu utrke na Valkanama.

Na utrku/ rekreativnu šetnju građani se mogu prijaviti sve do nedjelje na mrežnim stranicama Kluba www.geapula.hr, ali i na dan utrke na startu od 09,30-10,30 sati.

Svaki sudionik dobit će majicu, platneni ruksak i okrjepu na startu utrke, a za prva tri plasirana u ženskoj i muškoj kategoriji predviđene su nagrade iznenađenja. 

Pokrovitelji programa su Grad Pula,Turistička zajednica grada Pule i Zbor atleskih sudaca Istre.